Column

Voordelen van een overlegscheiding

Voordelen van een overlegscheiding

01-03-2019

In mijn vorige column heb ik de voordelen van de inschakeling van een advocaat-mediator in het geval van een scheiding besproken. Maar als je het moeilijk vindt om voor je belangen op te komen en het gevoel hebt dat je niet goed tegen je ex-partner kunt opboksen, dan is de overlegscheiding waarschijnlijk voor jou een betere keuze dan mediation. Maar wat is een overlegscheiding?

De overlegscheiding lijkt op mediation. Het belangrijkste kenmerk van de overlegscheiding is dat de scheiding, net als bij mediation, in overleg, dus zonder rechtszaak, wordt geregeld. Je hebt daarbij wel allebei je eigen advocaat die je helpt. Dat is een familierechtadvocaat die is opgeleid om op deze manier te werken.

Er is altijd een coach bij die het proces leidt en ruimte geeft aan de emoties. De coach begeleidt de ouders ook bij het vormgeven van het ouderschap na echtscheiding.

Indien nodig wordt er een financieel deskundige of een kinderdeskundige aan het team toegevoegd. Op deze manier wordt er maatwerk geleverd: alle expertise die nodig is wordt bij elkaar gebracht om je scheiding respectvol, efficiënt en duurzaam te regelen.

Bij de overlegscheiding wordt afgesproken dat er niet wordt geprocedeerd. Je gaat net zo lang met elkaar door totdat je eruit bent. Wanneer één van beide toch naar de rechter wil, zijn alle professionals (dus ook de advocaten) die bij jullie zaak zijn betrokken, verplicht zich terug te trekken.

Alle succesfactoren die in de vorige column over mediation zijn genoemd, gelden ook voor de overlegscheiding. De methode van overlegscheiding draagt bij aan een duurzame oplossing. Jullie zijn immers uitgebreid voorgelicht en ondersteund tijdens het traject zodat jullie weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

In de gesprekken met je ex heb je hier echter wel je eigen advocaat naast je zitten, die ook alles goed met je heeft voorbereid. Bij mediation moet je dat zelf doen. De mediator begeleidt het onderhandelingsproces, maar mag geen beslissingen voor jullie nemen en helpt ook niet specifiek één van jullie twee. Als (overlegscheidings)advocaat en mediator begeleid ik al vele jaren mensen in scheidingssituaties.

In een scheiding is er veel onzekerheid: op emotioneel, relationeel en financieel gebied. Mensen komen naar mij voor een respectvolle begeleiding bij het vinden van een duurzame oplossing, bij voorkeur in samenwerking met de ander.

Stationsstraat 19, Tilburg 013 - 207 07 40 chantal@dekkers-familierecht.nl www.dekkers-familierecht.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS

Spiegeltje,  spiegeltje…
Spiegeltje, spiegeltje…
Oisterwijk Bruist

Ontharen met laser
Ontharen met laser
Oisterwijk Bruist





Matteo Ambachtelijk IJs
Matteo Ambachtelijk IJs
Oisterwijk Bruist

EetcafÉ de Huiskamer
EetcafÉ de Huiskamer
Oisterwijk Bruist

TAVERNE DE POSTHOORN
TAVERNE DE POSTHOORN
Oisterwijk Bruist

Boshuys Hermitage
Boshuys Hermitage
Oisterwijk Bruist

Little asia cuisine
Little asia cuisine
Oisterwijk Bruist

Mals. Oisterwijk
Mals. Oisterwijk
Oisterwijk Bruist






EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


04737 - Huidzorg Unique