Column

Geen mediation of overlegscheiding. Wat dan?

Geen mediation of overlegscheiding. Wat dan?

01-04-2019

In deel 1 heb ik de voordelen van de advocaat-mediator besproken en in deel 2 de overlegscheiding. Maar wat als je behoefte hebt aan een eigen adviseur maar toch niet wil kiezen voor de overleg-scheiding. Wat kun je dan doen?

In die situatie zal je een eigen advocaat moeten kiezen. Een advocaat is er alleen voor jou en behartigt dus de belangen van maar één partij. Het is wel erg belangrijk om met zorg je advocaat te kiezen. Let er daarbij op dat je advocaat zich gespecialiseerd heeft in het familierecht. Een gespecialiseerd familierechtadvocaat is namelijk opgeleid om in overleg met de andere advocaat een oplossing te vinden en te proberen om de scheiding zo harmonieus mogelijk af te wikkelen. Gespecialiseerd familierechtadvocaten (mét een mediationachtergrond) kun je vinden op de website van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS).

Advocaten die lid zijn van de vFAS moeten zich, naast de algemene gedragsregels die voor alle advocaten gelden, ook houden aan een extra gedragscode. Daarin staat bij voorbeeld dat de vFAS-advocaat rekening houdt met de belangen van jullie kinderen en jullie moet informeren over de gevolgen die een scheiding voor hen kan hebben. De vFAS-advocaat is zich er ook van bewust dat, wanneer ouders gaan scheiden, de kinderen er behoefte aan hebben dat hun ouders worden geholpen om samen te werken en op een constructieve wijze opnieuw invulling te geven aan het ouderschap. Er wordt dus alles aan gedaan om een vechtscheiding te voorkomen.

vFAS-advocaten zijn dus voorstander van samenwerken. Wanneer je advocaat samen met de advocaat van je ex-partner het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant heeft opgesteld en dat door jullie is ondertekend, zal er door de advocaten een gezamenlijk verzoekschrift tot echtscheiding worden ingediend. De rechter zal dan, net als bij mediation en de overlegscheiding, alles verder schriftelijk afdoen. Je hoeft dus niet zelf naar de rechtbank toe.

Als (overlegscheidings)advocaat en mediator begeleid ik al vele jaren mensen in scheidingssituaties.

In een scheiding is er veel onzekerheid: op emotioneel, relationeel en financieel gebied. Mensen komen naar mij voor een respectvolle begeleiding bij het vinden van een duurzame oplossing, bij voorkeur in samenwerking met de ander.

Stationsstraat 19, Tilburg 013 - 207 07 40 chantal@dekkers-familierecht.nl www.dekkers-familierecht.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).