BRUISENDE COLUMN

Tijd voor taart

Tijd voor taart

01-05-2020

Denk je aan feest, dan denk je in veel gevallen ook al snel aan gebak! Geen feestelijke aangelegenheid zonder een lekkere taart of heerlijke gebakjes om je vingers bij af te likken. Maar wist je dat…

Zonder taart geen feest!

De eerste soort van taart werd waarschijnlijk al gebakken rond 9500 voor Christus. De oude Egyptenaren bakten destijds op hete kolen eetbare bakjes van granen die ze vulden met honing. Een soort tartelette dus zoals we die tegenwoordig kennen. Achtduizend jaar later waren voor veel farao’s broden gevuld met noten, honing en fruit een favoriete lekkernij, uiteraard gebakken door hun eigen bakkers. En weer een paar honderd jaar later zetten de oude Grieken iets op tafel wat wel heel veel weg had van de mierzoete baklava die nog steeds veelvuldig wordt gegeten in (onder andere) Griekenland: dunne plakjes deeg met daartussen een laagje suikerstroop.

Taart als luxeproduct

We nemen een flinke sprong in de tijd. Naar de negentiende eeuw om precies te zijn. De tijd waarin suiker een enorm luxeproduct was, net als andere ingrediënten zoals chocolade en exotisch fruit. Juist die ingrediënten die een taart lekker maken. Taart werd in die periode dan ook vrijwel uitsluitend gegeten door de zeer welgestelden. En als de taart verdeeld moest worden, gold meestal de regel: hoe hoger de status, hoe meer suiker (dus hoe groter het stuk).

Gewoon omdat het kan

Dit duurde tot de jaren twintig van de vorige eeuw toen suiker steeds beter betaalbaar werd en taart als gevolg daarvan langzaamaan veranderde in iets bijna alledaags. Sindsdien wordt er vrijwel geen feestdag meer gevierd zonder gebak. Je hebt verjaardagstaarten, bruidstaarten, kerst-taarten en ga zo maar door. Maar ook zonder feestelijke aangelegenheid wordt er tegenwoordig meer dan genoeg taart gegeten. Lekker bij de koffie, gewoon omdat het kan! Gekocht bij de bakker om de hoek, of zelf gemaakt. Door programma’s als ‘Heel Holland bakt’ is het zelf bakken van taarten weer ontzettend populair geworden onder jong en oud.

Na het lezen van dit artikel zin gekregen in gebak? Op www.nederlandbruist.nl vind je de lekkerste taartadresjes bij jou in de regio.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS


Ervaar de rust
Ervaar de rust
Rijk van Nijmegen Bruist

Tijd voor iets nieuws?
Tijd voor iets nieuws?
Rijk van Nijmegen Bruist

Weten & begrijpen
Weten & begrijpen
Rijk van Nijmegen Bruist

Spataderen?
Spataderen?
Rijk van Nijmegen Bruist

Voorkom blijvende  gehoorschade!
Voorkom blijvende gehoorschade!
Rijk van Nijmegen Bruist

Ooglid- correctie?
Ooglid- correctie?
Rijk van Nijmegen Bruist


Leef vanuit liefde
Leef vanuit liefde
Rijk van Nijmegen Bruist

Spataderen?
Spataderen?
Rijk van Nijmegen Bruist

Hoge geluidniveaus op het werk?
Hoge geluidniveaus op het werk?
Rijk van Nijmegen Bruist


Een nieuw begin
Een nieuw begin
Rijk van Nijmegen Bruist

Rimpels?
Rimpels?
Rijk van Nijmegen Bruist


Vet bevriezen  is vet verliezen!
Vet bevriezen is vet verliezen!
Rijk van Nijmegen Bruist


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).