column

Kijk, je mag een banaan of een appel, kies maar welke je wil!”

Kijk, je mag een banaan of een appel, kies maar welke je wil!”

01-09-2019

Ons hele leven bestaat uit het maken van keuzes, elke dag weer. ‘Wat trek ik aan?’ ‘Wat doe ik op mijn brood?’, ‘Ga ik lopend of met de fiets?’ Soms vinden we het zelf al moeilijk om te kiezen… Hoe kunnen we ons kind helpen bij het maken van keuzes?

Keuzes leren maken is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Wist je dat je hiermee het zelfvertrouwen ontwikkelt, dat je ze leert verantwoordelijk te zijn, hun creativiteit voedt en het probleem oplossend vermogen ontwikkelt? Als je je kind een keuze geeft voelt het zich gehoord en leert het nadenken over mogelijkheden en gevolgen.

Vanaf ongeveer anderhalf jaar krijgt je kind steeds meer een eigen wil en is hij eraan toe om zelf af en toe keuzes te maken. Maar hoe pak je dit aan en hoe stem je dit af op de belevingswereld en de ontwikkeling van je kind?

- Maak de keuzes klein

Bij jonge kinderen maak je de keuzes klein. ‘Wil je vandaag een banaan of en appel’ of ‘Wil je puzzelen of een boek lezen’. Door het visueel te maken, maak je het concreet en kan je kind aanwijzen wat het graag wil. Als je kind ouder wordt, maak je de keuzes uitgebreider en complexer.

- Vertel wat de gevolgen zijn

Ondanks de sterke eigen wil van kinderen, kunnen ze lang niet alle keuzes overzien. Vertel dit erbij als ze een keuze mogen maken. Bijvoorbeeld als hij mag kiezen tussen een dikke of een dunne jas, vertel er bij dat het wellicht te heet is of te koud voor vandaag.

- Stimuleer het denkproces

Door het stellen van extra vragen bij het maken van een keuze stimuleer je het denkproces.

- Laat je kind kiezen, ook al is het in jouw ogen niet de beste keuze

Wellicht pakt een keuze niet goed uit, maar door je kind erop te wijzen dat het zijn keuze is geweest leert het verantwoordelijkheid te nemen en maakt het de volgende keer waarschijnlijk een andere keuze.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).