column

‘Ik wil niet dat     mijn kind onzeker is’

‘Ik wil niet dat mijn kind onzeker is’

01-10-2019

De manier waarop een kind naar zichzelf kijkt, is van invloed op zijn zelfvertrouwen en de manier waarop het in het leven staat. Als een kind positief over zichzelf denkt heeft het meer vertrouwen.

Hoe ontwikkelt het zelfbeeld?

Het zelfbeeld van een kind wordt door ontwikkelingspsycholoog Steven Pont vergeleken met een emmer. Bij de geboorte van een kind is de emmer leeg, de emmer wordt gaandeweg gevuld door het contact met mensen om hem heen. Door de emmer met positieve ervaringen te vullen beïnvloed je het zelfbeeld. Als ouder speel je hierin een belangrijke rol.

Dit kan bijvoorbeeld door te focussen op positieve ervaringen, liefde en aandacht te geven, complimenten te uiten en écht te luisteren naar je kind. Of door je kind te stimuleren zelfstandig beslissingen te nemen. Daar waar het loslaten soms echt een uitdaging kan zijn, leer je je kind daarmee zelf keuzes te maken en leert hij zijn grenzen te ontdekken en positieve ervaringen op te doen.

Waardevolle leermomenten zijn de situaties waarin het anders verloopt dan het kind gedacht had. Zeker wanneer je als ouder je kind ondersteunt in zijn beslissingen, ook al blijkt deze achteraf niet de beste te zijn.

Ga samen in gesprek en geef je kind vertrouwen in de keuzes die hij wil maken. Geef je kind de ruimte zijn eigen gevoel te volgen, dit is van enorme waarde voor een positief zelfbeeld van je kind!

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).