column

Mijn peuter doet andere kinderen pijn, wat nu?

Mijn peuter doet andere kinderen pijn, wat nu?

01-11-2019

Bijna ieder kind laat wel eens gedrag zien wat je als ouder liever niet ziet, bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten of krabben. Wanneer dit een enkele keer gebeurt maak je je niet snel zorgen, maar wat als dit regelmatig terug komt?

Je kind speelt met een vriendje, hij wil met dezelfde auto spelen, maar zijn vriendje geeft dit niet af. Voor je het in de gaten hebt begint je kind te schreeuwen en zijn vriendje te slaan. Of je kind wil wat duidelijk maken, maar je begrijpt niet wat hij bedoelt. Hij draait zich gefrustreerd om en zet zijn tanden in zijn zusje die achter hem zit te spelen.

Jonge kinderen hebben nog niet de woordenschat om verbaal duidelijk te maken dat ze bepaalde dingen niet fijn vinden of dat ze iets anders bedoelen dan wat jij denkt. De manier waarop zij dit duidelijk maken is vaak door middel van zo’n fysieke uiting.

Wat kun je doen als je kind regelmatig dat gedrag laat zien?
- Observeer wat er gebeurt, als je zicht hebt op de situatie kan je wellicht inschatten waarom je kind het doet.
- Negatief gedrag is soms een letterlijke schreeuw om aandacht, want op negatief gedrag reageer je vaak direct. Probeer juist in deze situaties extra aandacht te geven als je kind positief gedrag laat zien.

- Benoem de emoties van je kind en waarom die emoties er wellicht zijn. “Ben je boos?” “Ik snap het, ik zie dat jij mij graag iets wil vertellen, maar ik begreep je niet, probeer het nog eens te vertellen”.

- Leer je kind wat wel mag, zo kan hij dit in een volgende situatie toepassen. “Wilde jij ook met deze auto spelen?” “Vraag maar of jij er ook mee mag spelen”. Door te benoemen wat je ziet en te adviseren wat hij in een volgende situatie anders kan doen, stimuleer je tevens de taalontwikkeling van je kind. Je zult merken wanneer je kind beter leert praten, hij zich gemakkelijker verbaal kan uiten in situaties waarin hij eerder fysiek werd.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).