column

De taal van het huilen

De taal van het huilen

01-12-2019

Huilen is een communicatiemiddel en een uiting van onderliggende emoties, kinderen huilen niet zonder reden. Een baby huilt bijvoorbeeld omdat hij wil aangeven dat hij honger heeft, pijn heeft of moe is. Een peuter huilt omdat hij moe, boos of verdrietig is. Hoe beter jij jouw kind kent, hoe beter je zal begrijpen wat je kind je wil vertellen als hij huilt.

Huilen mag! Het is een ontlading van de hoeveelheid prikkels die je kind heeft binnen gekregen.

Maar niemand vindt het fijn om zijn eigen kind te zien huilen… en dus is het logisch dat je probeert je kind zo snel mogelijk te laten stoppen met huilen.

Wist je dat… … je kind pas klaar is met huilen als hij zich volledig heeft kunnen ontladen? krijgt je kind deze ruimte niet, dan kan het zijn dat hij snel weer in huilen uitbarst of dat je peuter een enorme driftbui krijgt, omdat hij niet weet hoe hij deze emoties en prikkels anders moet verwerken.

… het helpt om het verdriet serieus te nemen? Benoem wat je hoort en ziet en benoem dat het verdriet er mag zijn, op deze manier voelt jouw kind zich gehoord. Troost je kind door een dikke knuffel en biedt nabijheid door bijvoorbeeld je kind bij je op schoot te nemen. Een grote kans dat het verdriet dan vanzelf een plek krijgt en over is.

… naarmate kinderen ouder worden ze de emoties beter kunnen verwoorden? Als je kind ouder wordt leert hij steeds meer gesproken taal. Op deze manier kan je je kind leren wat hij kan doen als hij boos is en kan hij je beter uitleggen waarom hij verdrietig is.

… een huilbui een enorme opluchting kan geven? We kennen allemaal wel de momenten waarop het allemaal even teveel wordt… een flinke huilbui kan dan enorm opluchten. Waarom we precies huilen weten we niet altijd, vaak is het een opeenstapeling van verschillende gebeurtenissen.

… de Dunstanmethode je wellicht kan helpen om inzicht te krijgen in waarom je baby huilt? De Dunstanmethode is een methode die er vanuit gaat dat ieder huiltje een eigen betekenis heeft, bijvoorbeeld honger, een vieze luier of aandacht.

Neem eens een kijkje op www.babytaal.nl voor meer informatie.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).