column

Help mij zodat ik het zelf kan!

Help mij zodat ik het zelf kan!

01-01-2020

Kinderen hebben nog veel te leren en elke leeftijd brengt andere ontwikkelingstaken met zich mee. Leren doen kinderen vooral door te spelen en door in interactie te zijn met anderen. We helpen onze kinderen onder andere met het leren van sociale interacties. We leren ze om samen te werken, om samen naar oplossingen te zoeken en hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen.

Kinderen zijn in eerste instantie afhankelijk van ons, maar we willen ze natuurlijk stimuleren om onafhankelijk te worden. Het einddoel is: “Ik kan het zelf!” Wij, ouders en professionals, zijn de aangewezen personen om kinderen hierin te begeleiden en om ze hierin te laten groeien. Elk kind is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen wijze. Kijk altijd naar wat bij jouw kind past; waar zijn of haar behoeftes liggen om zich verder te ontwikkelen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben, verwachtingen die je kind ook echt waar kan maken.

Als je je kind wilt stimuleren in zijn of haar ontwikkeling ga je een stapje verder dan wat ze al kunnen: de zone van naaste ontwikkeling. Als je kind bijvoorbeeld al erg goed is in samen spelen, maar het erg moeilijk vindt wanneer het andere kind met precies hetzelfde wil spelen, kun je jouw kind daarbij helpen. Je helpt door het samen te doen en door te benoemen wat je ziet: “Vind jij die auto ook zo mooi en wilde jij er ook graag mee spelen?” “Hoe kunnen we dit nou oplossen?” Kinderen zullen je vaak verrassen met de creatieve oplossingen die ze bedenken… Dus laat je verrassen! Wees als volwassene helpend en ondersteunend voor je kind. Hoe fijn is het voor je kind dat als hij of zij het even niet meer weet er iemand is die daarbij helpt en ondersteunt. Dat jij je kind leert hoe hij of zij de situatie een volgende keer kan aanpakken en dat jij je kind de volgende keer ook uitdaagt om dit te doen.

Wanneer je jouw kind na een tijdje hoort vragen aan het andere kind: “Mag ik daar dadelijk ook mee spelen?” Kun je hier met een glimlach naar kijken en terugdenken aan de momenten waarop jullie dit samen oefenden.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).