column

Risicovol spelen

Risicovol spelen

01-04-2020

Je zoon of dochter klimt net een beetje te hoog naar jouw zin de boom in en roept: “Kijk eens mam, hoe hoog ik al ben!” Jouw reactie is vaak: “Kom maar naar beneden... Dadelijk val je nog!”

Risicovol spelen betekent uitdagende situaties aangaan, die het kind zelf kiest, en waarbij de kans op (kleine) bezeringen bestaat.

Vaak stellen we ons beschermend op uit angst dat je kind zich bezeert. Ook grijpen we in als er zich een risicovolle situatie lijkt voor te doen of voordoet. We doen dit als ouders met de beste bedoelingen maar onbewust geef je het signaal af aan de kinderen dat ze het nog niet kunnen. Hiermee kun je je kind de kans ontnemen om zichzelf uit te dagen en een stapje verder te gaan in zijn/haar ontwikkeling. Door risicovol spelen vergroot het zelfvertrouwen, ontwikkelen de zelfredzaamheid, het doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden.

Als je niet kijkt doen ze het toch, dan kun je maar beter kijken hoe ze het doen en de kinderen daarbij passend begeleiden.

Natuurlijk zijn er altijd risico’s waarbij je zeker moet ingrijpen, denk hierbij aan onstabiele/onbewaakte hoogtes, water, scherpe voorwerpen etc. Wanneer een kind valt en daardoor een bult of schaafwond krijgt is dat niet direct erg. We leren door vallen en opstaan.

De twee vragen van Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog, zijn een goede leidraad: Vraag 1: Is het levensgevaarlijk? Vraag 2: Heeft de omgeving er last van? Heb je beide vragen met “Nee!” beantwoord, dan is de uitkomst: “Ja!” Laat je kind vooral ervaren. En wat als het toch mis gaat? Dan ben jij daar als ouder; een veilig en warm vangnet.

Nog meer vragen over dit onderwerp?

Op www.veiligheid.nl staan verschillende artikelen over risicovol spel. Ook kun je daar een leuke test doen: de groeiboom, deze geeft inzicht in hoe jij en jouw kind reageren in verschillende situaties.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).