column

Interactief voorlezen

Interactief voorlezen

01-05-2020

Voorlezen is een moment van ontspanning, een fijn samen zijn. Voorlezen speelt ook een belangrijke rol in een aantal ontwikkelingsgebieden. In de eerste plaats levert het voorlezen een positieve bijdrage aan de taalontwikkeling van je kind, het leert nieuwe woorden en leert deze te koppelen aan plaatjes.

Als je kind al wat ouder is kan je over het voorgelezen boek open vragen stellen. Hierdoor wordt jouw kind gestimuleerd om na te denken over het antwoord op de vraag en moet zinnen maken om het antwoord te kunnen geven. Ten tweede levert voorlezen een positieve bijdrage aan de cognitieve ontwikkeling; kinderen verwerken de informatie die ze horen en slaan deze op. Op een gegeven moment zie je het verhaal terugkomen in bijvoorbeeld een rollenspel. En ten derde oefenen kinderen hun concentratievermogen tijdens het luisteren.

Een ‘goed’ boek leert jouw kind veel over de wereld om zich heen. Een goed boek sluit aan bij de belevingswereld en het niveau van je kind. Voorlezen over een onderwerp waar je kind op dat moment, thuis of op school, mee bezig is zorgt ervoor dat je kind grip krijgt op de situatie en de wereld om zich heen. Dit biedt jou mogelijkheden om met je kind in gesprek te gaan over hoe hij of zij dit beleeft.

Wanneer je kind het boek mooi en interessant vindt zal je merken dat het steeds weer vraagt om hetzelfde boek. Dit is voor kinderen erg belangrijk, ze leren van de herhaling! Ze herkennen woorden en zinnen en op den duur gaan ze deze zelf gebruiken.

Tips voor interactief voorlezen:


• Neem de rust en de tijd om een boek voor te lezen
• Lees in een rustige omgeving, zo kan je kind zich beter concentreren.
• Kies een kort verhaal voor een jong kind, zodat je het boek ineens kan uitlezen. Naarmate je kind ouder wordt kan je een steeds langer verhaal gaan lezen.


• Beantwoord tijdens het verhaal de vragen van je kind, of stel zelf open vragen aan je kind. Zo krijg je inzicht in de belevingswereld van je kind.


• Pas je tempo aan zodat je kind alle informatie goed kan opnemen.


• Wanneer je het boek al vaker hebt gelezen kan je materialen toevoegen die in het boek voorkomen; het verhaal komt dan ‘tot leven’.

Voor leuke boektips kun je op www.boekstart.nl kijken.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).