column

Zindelijkheid stimuleren

Zindelijkheid stimuleren

01-07-2020

De zomer komt er weer aan. Een perfect moment om de zindelijkheid van je peuter te stimuleren. In de tuin kan je peuter in ondergoed of blote billen rondlopen en spelen. Zo ziet en voelt je kind wat er gebeurt en leert situaties te herkennen. Zet het potje buiten in de tuin en laat je kind maar ontdekken.

Sommige kinderen zijn al vroeg zindelijk, andere hebben meer tijd nodig. Dat mag allemaal. Om überhaupt te kunnen beginnen met de zindelijkheidstraining moet je kind daar lichamelijk en geestelijk aan toe zijn. Je peuter moet het verband gaan begrijpen tussen de aandrang voelen en het daadwerkelijk plassen of poepen. Het is van belang dat je kind zich emotioneel veilig voelt, dat de omgeving stabiel is en dat jij er ook klaar voor bent. Want deze periode vraagt ook veel van jou.

Zodra je kind interesse krijgt in het toilet of het potje kun je je kind hier kennis mee laten maken; zet het potje gerust tussen het speelgoed. Als je kind zichtbaar laat zien, door zijn houding of expressie dat het zijn behoefte doet, dan is dit een goed moment om te starten met de zindelijkheidstraining.

Wat je kan helpen bij de zindelijkheidstraining:
• Blijf positief, ongelukjes horen erbij! Leren lopen gaat met vallen en opstaan, dit geldt ook voor zindelijk worden.
• Geef je kind makkelijke kleding aan, dan kan het zelf gemakkelijk de onderbroek of broek naar beneden doen.
• Kies vaste momenten voor op het potje of naar het toilet gaan: voor- en/of na het eten, slapen en voordat je de deur uit gaat.
• Wees consequent, geen luier is geen luier...
• Neem de tijd, je kind heeft tijd nodig om te oefenen en om het gevoel te leren kennen.
• Observeer je kind, kijk hoe je kind reageert.

Vindt je kind het nog erg lastig om te poepen op het potje?
Dan kan je ook voorstellen om te poepen in een luier en deze vervolgens weer uit te doen. Blijf kijken of je kind zich er nog prettig bij voelt, wanneer je kind te gespannen is en zich er niet fijn bij voelt zal de training averechts gaan werken en kan je kind het juist erg spannend gaan vinden.

 

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).