column

De kracht         van vervelen

De kracht van vervelen

01-01-2021

Kinderen hebben een enorme drang om zich te ontwikkelen en om te ontdekken. Ze vinden het leuk om bezig te zijn, steeds weer met nieuwe of andere dingen. Maar soms slaat de verveling toe en zegt je 8-jarige zoon: “Ik verveel me!” Natuurlijk wil je iets verzinnen en draag je ideeën aan. Op alles zegt je kind: “Daar heb ik geen zin in...” Is dit voor jou ook herkenbaar?

Maar is dat vervelen eigenlijk wel zo erg? Het antwoord daarop is: Nee! Integendeel zelfs. Vervelen zorgt ervoor dat je kind even in het hier en nu is.

Het helpt je kind om stil te staan bij dingen of situaties, om na te denken, te dromen, te lezen, te kletsen, te spelen, etc. Vervelen helpt je kind op een creatieve en zelfstandige manier iets te gaan ondernemen. Dit bevordert de zelfstandigheid en de autonomie (eigen keuzes maken).

Kijk ook maar eens naar jezelf. Ons leven bestaat soms uit een race die we zelf amper bij kunnen houden, laat staan onze kinderen. We moeten rennen om bij te blijven en de waan van de dag bepaalt de richting en de noodzaak. Op het moment dat we even stil zitten pakken we vaak onze smartphone of tablet erbij. Zit jij wel eens stil? Écht stil, zonder smartphone of radio? Even je gedachten de vrije loop laten? Tijdens zo’n moment sta je stil bij de dagelijkse dingen die je bezighouden.

Het verveelmoment laat je nadenken of je daar blij mee bent. Het kan je rust geven. Ditzelfde geldt voor de kinderen; even niks doen of jezelf vervelen maakt dat je even stil staat. Zodra je je kind hoort zeggen “Ik verveel me!” kun jij zeggen: “Dat is helemaal niet erg, je mag je soms best vervelen”.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).