column

Overprikkeling

Overprikkeling

01-05-2021

Kinderen van deze tijd zijn intens gevoelig en hebben een bijzondere manier van waarnemen waardoor overprikkeling dagelijks op de loer ligt in onze hectische, veeleisende maatschappij.

De reden van overprikkeling kan verschillend zijn. Een kind kan iets spannend vinden, stress ervaren, kan last hebben van het geluid om zich heen, drukte ervaren, enzovoort. Kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD ervaren sneller symptomen van overprikkeling. Ze zijn vaak hoog gevoelig.

Door de prikkels die kinderen ervaren kunnen zij zich op school bijvoorbeeld moeilijker focussen op het werk, waardoor leren moeilijker wordt. Overprikkeling kan ook geuit worden in overstuur raken, druk gedrag tonen of vermoeid worden. De prikkels die binnenkomen moeten er ook weer uit.

Wat kun jij doen om te helpen overprikkeling te voorkomen of ervoor te zorgen dat de overprikkeling stopt?

Het is belangrijk dat je kind zich begrepen voelt en leert zichzelf te begrijpen. Als volwassene kun je een houding aannemen van luisteren, accepteren, meeleven en opstaan. Sommige kinderen moeten hun energie kwijt; zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Lekker naar buiten gaan en bewegen; een flinke wandeling kan wonderen doen. De behoefte kan ook fijn motorisch zijn, zo helpt friemelen kinderen om te gaan met de spanning in hun lijf. Veel afleiding in een ruimte kan meespelen in overprikkeling, creëer een prikkelarme omgeving, een rustplek. Vergeet niet je kind zelf te vragen waardoor hij of zij tot rust kan komen. Vaak heeft een kind hier zelf ideeën over.

Voor vragen, informatie of tips kun je ook altijd contact opnemen met het consultatiebureau.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).