column

Omgaan met Verlies en Rouw

Omgaan met Verlies en Rouw

01-07-2022

Iedereen krijgt op enig moment in zijn of haar leven te maken met verlies. Als een dierbare overlijdt, kan dat veel impact hebben. Ook andere verlieservaringen kunnen als aangrijpend worden ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een relatie, werk (door ontslag of pensioen) of gezondheid (door ziekte of een beperking). Rouw ontstaat wanneer je iets of iemand verliest waar je aan gehecht was. En soms kun je daar wat hulp bij gebruiken.

Om wat voor verlies het ook gaat, er verandert iets in je leven. Je wordt als het ware gedwongen om je aan te passen aan een nieuwe situatie. Iedereen doet dit op een eigen manier. Een rouwproces is erg persoonlijk.

Meestal wordt rouw geassocieerd met verdriet, maar vaak is er sprake van een mix van verschillende reacties. Zo kun je last krijgen van slaapproblemen, lusteloosheid of onrust. Sommige mensen hebben moeite met concentreren en raken het overzicht kwijt. Ook kun je uiteenlopende gevoelens ervaren, zoals eenzaamheid, schuldgevoelens, boosheid of opluchting.

Een rouwproces verloopt soms erg moeizaam. Zoek je hulp bij het omgaan met een verlies of wil je inzicht in je eigen rouwproces? Rouwbegeleiding kan je hierbij helpen.

Neem contact met me op om te bespreken wat Praktijk ZiZ voor je kan betekenen.

Marjon Huijbregts – de Koning | marjon@praktijkziz.nl Vonkenwaard 7, Den Bosch | 06-24789689 www.praktijkziz.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).