Column

Je dreumes ligt languit gestrekt op de  grond van de supermarkt…                Herkenbaar?

Je dreumes ligt languit gestrekt op de grond van de supermarkt… Herkenbaar?

01-01-2019

Je kind krijgt een driftbui in de supermarkt, is uitzinnig van vreugde bij het openmaken van een klein cadeautje of verstopt zich achter je benen als de buurman hem aanspreekt.

Allemaal gebeurtenissen waarin je kind bepaalde gevoelens uit, die je misschien niet altijd direct begrijpt. Daar waar wij als volwassenen deze gevoelens kunnen plaatsen en er woorden aan kunnen geven, is dit voor kinderen vaak veel lastiger. Zij laten in hun gedrag zien hoe ze zich voelen en natuurlijk is het dan fijn als we weten waar de emoties vandaan komen, maar ook zonder de oorzaak kunnen we kinderen helpen bij het uiten van hun gevoelens.

Een kind dat boos is heeft vaak ruimte nodig om even boos te kunnen zijn, daarnaast is het lastig om echt contact te maken als je kind boos is, dus wacht even tot je weer oogcontact kan maken. Boosheid is een lastige emotie helemaal wanneer je kind iets gedaan heeft wat niet mag. Door juist uit te leggen wat hij wel mag, kan het leren hoe hij anders om kan gaan met zijn emoties. Een kind dat enthousiast en blij is vindt het heerlijk als je even meespringt en de blijdschap deelt. Een kind dat angstig is heeft juist behoefte om in je veilige armen de situatie aan te gaan op zijn of haar tempo.

Tips: benoem de emoties die je ziet en laat je kind zien dat alle emoties er mogen zijn. Als je kind zich zeer doet, vertel dat je snapt dat hij verdriet heeft, in plaats van direct te sussen en zijn tranen weg te vegen. Blijf in de omgang altijd dicht bij jezelf en hoe jij denkt dat je je kind het beste kan helpen, want het is soms gewoon erg lastig om te gaan met alle emoties en de daarbij komende meningen van omstanders.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).