Column

De positieve benadering werkt!

De positieve benadering werkt!

01-02-2019

Het opvoeden van kinderen kent veel leuke en mooie momenten! We juichen bij de eerste stapjes, schieten vol als ze voor het eerst papa of mama zeggen en zijn ontzettend trots op ieder kunstwerk dat ze maken.

Maar opvoeden kent ook uitdagingen, want het gedrag van je kind is niet altijd zoals je het wenst. Als ouder heb je dan snel de neiging om te corrigeren: “Niet doen!”, “Ik zei toch dat dat niet mag!” Het woordje ‘niet’ dringt echter nauwelijks door tot het kinderbrein. Je kind lijkt zich niet geroepen te voelen om te stoppen en gaat juist door. Op een negatieve manier corrigeren werkt vaak averechts.

Je kind past zijn gedrag sneller aan wanneer het op een positieve manier wordt aangesproken. Je stimuleert het gedrag dat je graag wilt zien, stelt grenzen en benadrukt positief hoe je bijvoorbeeld wil dat je met elkaar omgaat. “Hier in huis praten wij rustig” klinkt anders dan “Schreeuw niet zo” en “we ruimen onze spullen op als we klaar zijn” is positiever dan “maak er toch niet zo’n rotzooi van”.

Tips voor positief opvoeden
- Geef gerichte aandacht, stop even met wat je aan het doen was
- Knuffel regelmatig, kinderen hebben behoefte aan lichamelijk contact
- Ga in gesprek, over dingen die je kind leuk en interessant vindt
- Geef dagelijks complimenten Wist je dat positief opvoeden bijdraagt aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je kind, hij socialer wordt en je zelf minder stress ervaart? Het gaat niet altijd vanzelf maar als je je ervan bewust bent dat een positieve benadering van je kind beter werkt, kun je het opvoeden voor beiden nog succesvoller maken!

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).