Column

Aftrek partneralimentatie  wordt verlaagd per 2020

Aftrek partneralimentatie wordt verlaagd per 2020

01-11-2019

Partneralimentatie is een bijdrage in de kosten van levensonderhoud van uw ex-partner. Als u gescheiden bent of duurzaam gescheiden leeft, moet u misschien partneralimentatie betalen. 

Als u partneralimentatie betaalt aan uw ex-partner, is deze alimentatie meestal fiscaal aftrekbaar. U mag deze uitgave in uw aangifte inkomstenbelasting als aftrekpost opnemen. Afhankelijk van de hoogte van uw belastbaar inkomen is in 2019 de betaalde partneralimentatie tegen een tarief van maximaal 51,75% aftrekbaar. Uw ex-partner moet hetzelfde bedrag als belastbaar inkomen in zijn/haar aangifte inkomstenbelasting opnemen.

In het Belastingplan 2019 is opgenomen dat vanaf 2020 de belastingaftrek van partneralimentatie vermindert. Dan wordt het hoogste belastingtarief geleidelijk afgebouwd waartegen u de betaalde partneralimentatie in aftrek kunt brengen op uw belastbaar inkomen. De maximale belastingaftrek van partneralimentatie wordt in de komende jaren afgebouwd van een tarief van maximaal 51,75 % in 2019 tot een basistarief van circa 37% in 2023. Vooral de hogere inkomens gaan dit verschil merken.

Bij de vaststelling van partneralimentatie wordt het voordeel van de belastingaftrek meegenomen. Betaalt u partneralimentatie en bedraagt uw belastbaar inkomen in box 1 meer dan circa € 68.500? Dan kunnen uw netto alimentatielasten vanaf 2020 flink stijgen, als de belastingaftrek van partneralimentatie geleidelijk verder wordt beperkt. Misschien is deze ontwikkeling een aanleiding om de eerdere berekening van uw partneralimentatie aan te passen. Wanneer u nu in een echtscheiding verwikkelt bent, is het zaak rekening te houden met deze ontwikkeling en hierover goede afspraken te maken in het echtscheidingsconvenant.

Als (overlegscheidings)advocaat en mediator begeleid ik al vele jaren mensen in scheidingssituaties.

In een scheiding is er veel onzekerheid: op emotioneel, relationeel en financieel gebied. Mensen komen naar mij voor een respectvolle begeleiding bij het vinden van een duurzame oplossing, bij voorkeur in samenwerking met de ander.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met mij op. 013-2070740

Stationsstraat 19, Tilburg 013 - 207 07 40 chantal@dekkers-familierecht.nl www.dekkers-familierecht.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10981 - Alma Forsa