column

Een wade van zachte stof

Een wade van zachte stof

01-11-2019

Ik zou een laatste wensengesprek hebben met een echtpaar. Meneer had nog maar kort te leven, zij wilden graag samen het afscheid vormgeven. De afspraak moest helaas uitgesteld worden, het ging ineens slechter en hij was opgenomen in het ziekenhuis. Twee dagen later werd ik opnieuw gebeld door de echtgenote; haar man was overleden.

Nadat ze mij eerst over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen vertelde, zetten we het één en ander op een rij. Haar man wilde graag in zijn eigen studeerkamer opgebaard worden. Een andere, laatste wens van hem was om niet in een kist te liggen, maar in een lijkwade. Alhoewel het mogelijk is om kant-en-klare lijkwades aan te schaffen, wilde ze er liever zelf één maken.

Toen wij bijna klaar waren met de verzorging, kwam mevrouw binnen met de oude klusschragen van haar man. Of hij daar op mocht staan, dit hoorde echt bij hem. Samen met mevrouw hebben wij mijnheer nadien in de mooie zelfgemaakte wade gewikkeld en op de schragen gezet. In die week kwamen er verschillende mensen afscheid nemen. Het was opvallend dat menigeen nog even z’n hand liet rusten op de zachte stof.

Op de ochtend van de uitvaart ontstond er een indrukwekkend ritueel rondom het definitief toedekken van meneer, altijd een moment om met aandacht te beleven. De weduwe vertelde mij later, dat dit laatste moment thuis, met de familie, eigenlijk hun echte afscheid was geweest. Ook al hadden ze de Tibetaanse muziek, de rituelen, en de gedichtjes van de kleinkinderen met zorg uitgekozen; de crematieplechtigheid hadden ze niet echt bewust meegemaakt. De laatste ochtend thuis; dat beeld zullen ze nooit vergeten.

Ik vind het een eerzame taak om nabestaanden te mogen bijstaan. Om hun dierbare overledene te gedenken en het middelpunt te laten zijn.

En ook mensen die zélf de invulling van hun uitvaart in handen willen nemen, begeleid ik met hart en ziel.

Bij een uitvaart gaat het immers om de weergave van een waardevol leven in één dag.

Overlijden melden? Bel dag en nacht op 088
- 21 40 400

info@elsuitvaartzorg.nl www.elsuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


00182 Budoshop TeeJoos