column

Witte zakdoek

Witte zakdoek

01-01-2020

Het is zondagmiddag. Een vrouw belt, haar vader is overleden in het ziekenhuis. Zij vraagt me nu direct naar haar ouderlijk huis te komen.

Als ik binnenkom tref ik haar met drie kinderen van middelbare leeftijd vergezeld van hun partners. Er heerst een harmonieuze sfeer. Het gezin wil in geen geval dat vader nog naar huis komt. Moeder heeft daar bij het overlijden van haar eigen ouders nare ervaringen mee gehad. Ondanks dat de kinderen het eigenlijk prettig zouden vinden om vader nog thuis te hebben, respecteren ze de wens van hun moeder.

Aansluitend zetten we de uitvaartdag uit, ze hebben er goed over nagedacht en met een paar toevoegingen mijnerzijds is het naar ieders zin. Het wordt een bijeenkomst in het gemoedelijke gemeenschapshuis van het dorp.

Nog enkele keren kom ik samen met het gezin en nemen wij ruimschoots de tijd om te luisteren naar de verhalen over man en vader. Ondertussen heeft de zoon in de computer van vader een afscheidsspeech gevonden. Vader was duidelijk al langer met zijn naderend afscheid bezig en heeft een hartverwarmend, luchtig verhaal gemaakt over zijn leven.

Op de dag van de uitvaart maken we er een warm afscheid van. Vooral door de inbreng van vader zelf, zijn speech, die de toehoorders geregeld doet glimlachen. Ik realiseer mij hoe bijzonder het is om zo een week op te mogen lopen met een familie en ze te helpen met de complete organisatie van het afscheid. Door de verdieping van het contact in zo’n periode, leer ik regelmatig de persoon in kwestie beter kennen en dat maakt dit vak zo speciaal.

Na de afscheidsbijeenkomst begeleid ik meneer naar het crematorium. Wanneer de rouwauto vertrekt, stelt de familie zich achter de auto op.

Iedereen met een witte zakdoek in de hand.

Wuivend.

Ik vind het een eerzame taak om nabestaanden te mogen bijstaan. Om hun dierbare overledene te gedenken en het middelpunt te laten zijn.

En ook mensen die zélf de invulling van hun uitvaart in handen willen nemen, begeleid ik met hart en ziel.

Bij een uitvaart gaat het immers om de weergave van een waardevol leven in één dag.

Overlijden melden? Bel dag en nacht op 088
- 21 40 400

info@elsuitvaartzorg.nl www.elsuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10943 - Restaurant Palace Tilburg