Column

Ouderlijk gezag voor ongehuwde partners: hoe zit dat?

Ouderlijk gezag voor ongehuwde partners: hoe zit dat?

01-03-2020

Wanneer gehuwde partners samen een kind krijgen, hebben zij direct, van rechtswege, samen het ouderlijk gezag over dat kind.

Wanneer ongehuwde partners samen een kind krijgen, gaat dat niet automatisch, maar moeten er een aantal stappen worden gezet. De moeder van het kind krijgt wel automatisch alleen ouderlijk gezag over het kind. Maar wanneer ook de vader samen met moeder het ouderlijk gezag over het kind wil uitoefenen moet de vader het kind eerst erkennen en daarna moet, op verzoek van beide ouders, in het gezagsregister worden aangetekend dat zij het gezamenlijk ouderlijk gezag hebben over het kind. Veel ongehuwde ouders denken dat het ouderlijk gezag automatisch geregeld is bij de erkenning, maar dat is dus niet zo.

Vaak komt dan pas, wanneer de ouders uit elkaar gaan, aan het licht dat een kind maar één gezagsdragende ouder heeft. Om het ontbreken van het gezamenlijk ouderlijk gezag op dat moment te herstellen kan dan soms tot moeizame procedures leiden.

Er ligt een initiatiefwetsvoorstel om de situatie voor ongehuwde partners te veranderen. Het initiatiefwetsvoorstel regelt dat de ongehuwde partner van de moeder die zijn of haar kind erkent automatisch ook/mede het gezag verkrijgt. Met deze regeling wordt het ongerechtvaardigd onderscheid tussen kinderen van gehuwde ouders, die van rechtswege het gezamenlijk gezag hebben, en kinderen van ongehuwden die dat niet hebben, weggenomen. Met dit wetsvoorstel worden problemen voorkomen als ouders later uit elkaar gaan of als zij een meningsverschil krijgen bij belangrijke beslissingen met betrekking tot het kind.

Of en zo ja, wanneer deze wet van kracht wordt is helaas nog niet duidelijk. Dus totdat de koppeling van erkenning en gezamenlijk voor ongehuwde partners in de wet wordt opgenomen, is het zaak hier alert op te zijn en meteen bij de erkenning ook te zorgen voor de aantekening in het gezagsregister.

Als (overlegscheidings)advocaat en mediator begeleid ik al vele jaren mensen in scheidingssituaties.

In een scheiding is er veel onzekerheid: op emotioneel, relationeel en financieel gebied. Mensen komen naar mij voor een respectvolle begeleiding bij het vinden van een duurzame oplossing, bij voorkeur in samenwerking met de ander.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met mij op. 013-2070740

Stationsstraat 19, Tilburg 013 - 207 07 40 chantal@dekkers-familierecht.nl www.dekkers-familierecht.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).