column

 Fijne motoriek?

Fijne motoriek?

01-05-2020

Tussen de 2 en 4 jaar leren kinderen geleidelijk aan kledingstukken losmaken, een rits openen en een jas lostrekken. Tussen de 3 en 4 jaar gaan kinderen knopen losmaken en kleren aantrekken, soms nog verkeerd om. Ze leren hun schoenen aan te trekken, maar verwisselen ze vaak nog. Oudere peuters kunnen vaak al hun veters lostrekken, maar veters strikken leren ze pas in de kleuterperiode.

 

Fijne motoriek bij tekenen en knippen

Bij een tweejarige begint tekenen met krassen, eerst vooral in het midden van het vel tekenpapier. Daarna gaan peuters lijnen trekken en vervolgens rondjes tekenen. Peuters bedenken van tevoren niet wat ze willen tekenen of schilderen. Dat begint pas tegen een jaar of 4. Dan beginnen kinderen ook herkenbare figuren te tekenen. Tweejarige kinderen leren eerst papier scheuren. Een aantal maanden later werken de twee handen samen en maakt het kind beter gebruik van de duimen en wijsvingers. Vanaf een jaar of 3 leren kinderen een kinderschaartje vasthouden en geleidelijk een beetje knippen. Rond 4 jaar kunnen kinderen alleen knippen. Dan gaan ze ook nadenken over wat ze willen knippen en proberen gericht te knippen.
 

Wat kun je doen om de fijne motoriek te stimuleren?

Laat je kind zelf dingen doen, zoals eten, knopen en ritssluitingen dichtmaken.

Laat je kind helpen bij dagelijkse activiteiten en karweitjes, zoals een banaan in stukjes snijden. Geef materialen die de ontwikkeling van de fijne motoriek stimuleren, zoals potloden, verf, klei, een kinderschaar en kralen om te rijgen.

We zijn een kleinschalig en professioneel kinderdagverblijf voor de opvang van kinderen van 0 tot 4 jaar.

In de opvang van kinderen vinden we een huiselijke omgeving en betrokkenheid van onze begeleiders van groot belang. Ontwikkeling van kinderen komt het best tot zijn recht als de omgeving hen in staat stelt om te onderzoeken en te ontdekken. Onze pedagogische medewerkers zijn hierin begeleidend. Een kind leert van de dingen die het zelf onderneemt en ondervindt, onze pedagogisch medewerkers dragen er zorg voor dat een kind voldoende uitgedaagd wordt.

Om kinderen duidelijkheid en structuur te geven, waar ze behoefte aan hebben, werken we met een vaste dagindeling. We hechten veel waarde aan een goede communicatie en afstemming met thuis. Zo vinden we het bijvoorbeeld belangrijk dat een kind zoveel mogelijk de slaap- en eetritmes kan aanhouden die het thuis ook heeft.

 

Boomstraat 81, Tilburg 06-27516568 www.kdvdekleineboom.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).