column

Turbulente tijden!

Turbulente tijden!

01-05-2020

Het Coronavirus tast de wereldwijde economie hard aan. De beurzen kelderen met historische snelheden, landen gaan op slot, mensen blijven massaal thuis en werkgevers vragen werktijdverkorting aan. Er heerst veel angst en onzekerheid en economen bevestigen die angst door voorspellingen te doen dat de impact van het coronavirus groter zal zijn dan de kredietcrisis van 2007-2011. In dit artikel deel ik hoe ik hiermee omga.

“Leer beleggen in vastgoed zorgt ervoor dat ondernemers hun eerste stap in het vastgoed kunnen zetten.”

De impact van het coronavirus is dusdanig dat mijn horrorscenario, en dat van vele anderen, werkelijkheid begint te worden... In tijden zoals deze doorloop ik enkele stappen, waar ook jij hopelijk iets aan hebt:

1. Ik breng al mijn inkomsten in kaart

Per inkomstenbron noteer ik wat de kwetsbaarheid per inkomstenbron is, zowel op korte als lange termijn. Hierdoor kan ik rekening houden met tegenvallers en me daar tijdig op voorbereiden.

2. Uitgaven

Na de inkomsten breng ik al mijn huidige uitgaven in kaart. Dit doe ik door mijn rekeningafschriften van de afgelopen 3 maanden in kaart te brengen. Ja, dit is een klus, maar het inzicht is gigantisch en helpt me om mijn kosten realistisch in kaart te brengen. Vervolgens pas ik EVA toe: - Elimineren (kan ik deze uitgaven snijden?) - Vervangen (als ik niet kan of wil elimineren, kan ik het vervangen door iets anders, wat goedkoper is?) - Accepteren (Als ik niet kan snijden en/of vervangen, dan moet ik de kosten accepteren en doorgaan naar de volgende uitgaven).

3. Financiële buffer

Nu ik mijn inkomsten en uitgaven actueel in kaart heb, kijk ik naar mijn huidige buffer. Deze buffer is voor iedereen anders. Ik hanteer een buffer van 3 maanden. Als mijn financiële buffer onvoldoende is, dan vul ik die aan. Mijn buffer is geld dat ik direct beschikbaar heb op mijn rekening.

Door deze 3 stappen te volgen heb ik nu mijn situatie helder in kaart.

Blijf me volgen en ik hou je op de hoogte van mijn volgende stap. Het volledige artikel lees je op www.leerbeleggeninvastgoed.nl

Bob Vekemans

06-20852323 info@leerbeleggeninvastgoed.nl www.leerbeleggeninvastgoed.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).