Adverteren werkt!

column

500 mensen

500 mensen

01-05-2020

Een imposante man, “De Burgemeester” noemden zijn vrienden hem. De reden was duidelijk, hij bleek echt bijna iedereen te kennen en iedereen kende hem. Zijn zware stem bulderde door de kamer toen hij mij zag binnenkomen. Het was nog koud buiten en voor ik aan tafel zat had zijn echtgenote al een warm kopje koffie voor mij neergezet. Hij las de verbazing op mijn gezicht en bulderde: “Ja ja, dat doen wij hier snel hè!”

Het was een laatste wensengesprek, iedereen was nog gezond en wel, maar meneer vond dat hun wensen maar eens allemaal op papier moesten worden gezet. Ik had na het toesturen van de uitgewerkte notities die ik gemaakt had, niet het idee dat ik het huis weer spoedig zou betreden, maar niets was minder waar. Een paar maanden erna dwaalde het coronavirus rond en trof jong en oud, een beangstigende situatie. Bij elk telefoontje vreesde ik voor weer een coronaoverledene en de schok was groot toen ik de vrouw van “De Burgemeester “aan de lijn kreeg. “Els, hij is er niet meer”, bracht ze snikkend uit, “hij is er niet meer”. Acht dagen geleden opgenomen in het lokale ziekenhuis en drie dagen daarna, overgebracht naar een ziekenhuis in het noorden van het land.

“Hij had wel een paar kleine clubjes aangehouden, een sociaal isolement was niets voor hem”, zei zijn vrouw. Terloops meldde ze dat eerder ook twee vrienden het virus waarschijnlijk hadden opgelopen, maar die hadden het gewoon thuis uitgeziekt. Zij begreep niet dat juist haar man, haar grote reus, dit niet had overleefd. De notities die gemaakt waren in het laatste wensengesprek moesten worden herzien.

Er konden absoluut geen 500 mensen samenkomen; elke groep, hoe klein ook, loopt een risico. (“De Burgemeester”) kreeg een speciale uitvaart, met precies 15 mensen, zijn beste vrienden. “Ik vond dit eigenlijk veel mooier, een intimiteit die ik niet kende. Hij had dit zeker ook heel mooi gevonden. En wat is er mooi gesproken, wat was het een bijzondere week”, zei zijn vrouw nadien.

Ik vind het een eerzame taak om nabestaanden te mogen bijstaan. Om hun dierbare overledene te gedenken en het middelpunt te laten zijn.

En ook mensen die zélf de invulling van hun uitvaart in handen willen nemen, begeleid ik met hart en ziel.

Bij een uitvaart gaat het immers om de weergave van een waardevol leven in één dag.

Overlijden melden? Bel dag en nacht op 088
- 21 40 400

info@elsuitvaartzorg.nl www.elsuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).