Adverteren werkt!

Column

Jeugdzorg wordt  overspoeld door vechtscheidingen

Jeugdzorg wordt overspoeld door vechtscheidingen

01-08-2020

Jeugdzorginstellingen hebben de handen vol aan kinderen bij wie de ouders verwikkeld zijn in een vechtscheiding. In de meeste zaken die worden behandeld, speelt een vechtscheiding een rol. Jeugdzorginstellingen in Brabant spreken van twee derde van het aantal zaken die vanwege een vechtscheiding bij jeugdzorg terechtkomen.Jeugdzorginstellingen hebben de handen vol aan kinderen bij wie de ouders verwikkeld zijn in een vechtscheiding. In de meeste zaken die worden behandeld, speelt een vechtscheiding een rol. Jeugdzorginstellingen in Brabant spreken van twee derde van het aantal zaken, die vanwege een vechtscheiding bij jeugdzorg terechtkomen.

In situaties waarin een vechtscheiding speelt, kan de familierechter een onder-toezichtstelling (OTS) opleggen als gevreesd wordt dat de ontwikkeling van het kind gevaar loopt. Hierbij wordt het ouderlijk gezag beperkt en krijgen ouders van een jeugdzorgmedewerker aanwijzingen bij de opvoeding van de kinderen. De OTS wordt uitgevoerd door een jeugdzorginstelling. Vanwege een tekort aan (financiële) middelen om de nadelige gevolgen van een vechtscheiding aan te pakken, blijven zaken daardoor vaak jarenlang slepen.

Door jeugdzorginstellingen worden verschillende hulptrajecten opgestart om het contact tussen de ouders te verbeteren, maar in de praktijk blijkt dit bij een vechtscheiding nauwelijks effectief te zijn. Bovendien duren dat soort hulptrajecten soms jaren. Volgens Jeugdzorg zijn er onvoldoende mogelijkheden om dit probleem bij een vechtscheiding nu aan te pakken.

Ook familierechters constateren een toenemende druk door vechtscheidingen. De rechter heeft verschillende juridische mogelijkheden tot zijn beschikking als een ouder weigert mee te werken. Zo kan er een dwangsom worden opgelegd of de hoofd- en verblijfplaats van een kind worden gewijzigd naar de ouder waar de opvoedsituatie beter is. Als de strijd tussen ouders door blijft gaan, kan een rechter besluiten om het contact van het kind met één van de ouders te ontzeggen. De vechtscheiding wordt als te schadelijk gezien voor de ontwikkeling van het kind.

Kinderen in scheidingssituaties verdienen het om buiten al die procedures en instanties te blijven die veel risico’s met zich meebrengen, zowel voor ouders als kinderen. Kortom: kinderen verdienen een respectvolle echtscheiding, waarbij de ouders zoveel mogelijk proberen samen te zoeken naar maatwerk.

Als (overlegscheidings)advocaat en mediator begeleid ik al vele jaren mensen in scheidingssituaties.

In een scheiding is er veel onzekerheid; op emotioneel, relationeel en financieel gebied.

Mensen komen naar mij voor een respectvolle begeleiding bij het vinden van een duurzame oplossing, bij voorkeur in samenwerking met de ander.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met mij op. 013-2070740

Stationsstraat 19, Tilburg 013 - 207 07 40 chantal@dekkers-familierecht.nl www.dekkers-familierecht.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).