Adverteren werkt!

BRUISENDE COLUMN

Doe eens  lekker wild!

Doe eens lekker wild!

30-11--0001

Het culinaire wildseizoen is weer in volle gang. Hoewel vers wild tegenwoordig gewoon het hele jaar door verkrijgbaar is, vormt het ‘oude’ wildseizoen nog steeds een van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland.

Wild, je moet ervan houden

Voor de meeste restaurants loopt dit seizoen van half oktober - wanneer de jacht op haas en fazant wordt geopend - tot het einde van het jaar. De wat zwaardere wildgerechten smaken nu eenmaal het best als het buiten wat kouder is. Een goed glas rode wijn erbij of een lekker donker biertje en het is genieten geblazen. Wild op tafel doet het eigenlijk altijd goed!

Over smaak valt niet te twisten

Je moet wel van de smaak van wild houden. Niet iedereen is namelijk liefhebber van die typische wildsmaak. Een onderscheidende en aromatische smaak die ontstaat doordat de dieren in de vrije natuur leefden waar ze volop beweging kregen. En waar ze hun eigen eten bij elkaar scharrelden, bestaande uit bladeren, gras, vruchten en kruiden. Gekweekt wild heeft trouwens een iets minder uitgesproken smaak. Net zoals hun wilde soortgenoten hebben ook zij tijdens hun leven volop de ruimte, maar desondanks zijn hun leef-omstandigheden anders, wat van invloed is op de smaak. Maar voor wie de smaak van ‘wild’ wild net iets te sterk is, kan gekweekt wild dus wel een goed alternatief zijn.

Vastgelegd bij wet

Hoewel de meeste restaurants nog vasthouden aan het traditionele wildseizoen (dat ze tegenwoordig ook wel het culinaire wildseizoen noemen), zijn vandaag de dag het hele jaar door wildgerechten verkrijgbaar, alleen niet alle soorten wild op hetzelfde moment. Het is namelijk wettelijk vastgelegd wanneer er op bepaalde diersoorten gejaagd mag worden. In het geval van de haas en de fazant is dat conform het traditionele wildseizoen, dus van 15 oktober tot en met 31 december. En voor wild zwijn en hert loopt het seizoen dit jaar van 1 augustus tot en met 15 maart. Zo kent elke soort wild zijn eigen seizoen. Een goede slager kan je hier ongetwijfeld meer over vertellen.

 

Zin gekregen in een lekker stukje wild? Op www.nederlandbruist.nl vind je zeker een slager bij jou in de regio bij wie je terechtkunt voor een goed stuk wild.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).