Adverteren werkt!

column

VANDAAG IS PAARS!

VANDAAG IS PAARS!

01-11-2020

Hun moeder wordt palliatief gesedeerd, hetgeen inhoudt dat zij in slaap gehouden wordt om haar lijden te verzachten. Zij is terminaal. Het zal niet lang meer duren voor mevrouw zal overlijden. Of ik met hen kom praten over de op handen zijnde uitvaart.

Twee dochters praten nog volop tegen hun moeder die in slaap is gebracht.

Ze spreken vol lof over haar. Mevrouw heeft een leven achter de rug met een enorme waardering voor de natuur waar ze tot op het laatst op de fiets van genoot.

In het kort zetten de dochters hun wensen uiteen. Dienst in de kerk van de parochie waar mevrouw woonde, begrafenis op het prachtige parochiekerkhof, bij voorkeur onder de grote boom waar ze zo graag vertoefde en haar gedachten de vrije loop liet.

Ik vraag of zij moeder thuis willen opbaren. Thuis? Dat voelt even vreemd voor ze. Het huis van mevrouw is er niet meer nadat ze enkele jaren geleden naar het verzorgingshuis verhuisde. Maar een van de dochters woont wel vlakbij het huis waar moeder vroeger woonde. Er is wel een prachtig atelier in de achtertuin beschikbaar…..

Als blijkt dat het woonhuis van de dochter op loopafstand van de kerk is, stel ik voor een loopkoets te gebruiken voor het rouwvervoer. Het wordt enthousiast ontvangen.

Als moeder overlijdt, wordt zij overgebracht naar het atelier en aldaar opgebaard. Moeder wordt omringd met alles wat ze mooi vond, met alles wat haar dierbaar was. Veel in het paars. De voorkeur voor de kleur paars wordt doorgetrokken; we maken ook de rouwkaart paars, de liturgie voor de plechtigheid en het gedachteniskaartje. Alles heeft iets met paars, en zelfs als dat niet je lievelingskleur is, iedereen vindt het mooi.

Met zo’n zestig mensen doen we mevrouw uitgeleide met de loopkoets.

Het is een prachtige, ingetogen optocht naar de kerk. Op haar kist wordt een bloesemtak uit eigen tuin gelegd.

Ik vind het een eerzame taak om nabestaanden te mogen bijstaan. Om hun dierbare overledene te gedenken en het middelpunt te laten zijn.

En ook mensen die zélf de invulling van hun uitvaart in handen willen nemen, begeleid ik met hart en ziel.

Bij een uitvaart gaat het immers om de weergave van een waardevol leven in één dag.

Overlijden melden? Bel dag en nacht op 088
- 21 40 400

info@elsuitvaartzorg.nl www.elsuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).