Adverteren werkt!

column

DOOR DE VOORDEUR NAAR BINNEN ÉN NAAR BUITEN!

DOOR DE VOORDEUR NAAR BINNEN ÉN NAAR BUITEN!

01-12-2020

Het is een warme dag als ik de moeder van een groot gezin ga verzorgen, die in een serviceflat is overleden. Ik word naar haar kamer gebracht door een medewerker van het huis, die mij toegewijd alle zaken wijst die nodig zijn voor de verzorging van de overleden dame. Ik spreek met hem af dat ik na de verzorging nog even naar hem toe kom, om wat details omtrent de op handen zijnde uitvaart te bespreken.

Samen met de dochters verzorg ik mevrouw. We kleden haar en wassen de nog prachtige haren. Gezamenlijk zorgen we ervoor dat mevrouw ook nu een verzorgde indruk maakt. Haar prachtige jurk met bijpassend jasje passen daarbij. We baren mevrouw op in haar appartement in de serviceflat. Het voelt voor alle kinderen fijn om moeder daar de komende dagen nog te kunnen opzoeken, eens bij haar te kunnen gaan zitten. Ik zal dagelijks komen om te kijken hoe het met mevrouw gaat, en in principe kan mevrouw blijven tot de dag van de uitvaart. De kinderen vinden het prettig om moeder uitgeleide te kunnen doen vanuit haar laatste woonplek, naar de kerk, en vervolgens naar de begraafplaats.

Op mijn weg naar de uitgang, kom ik de medewerker tegen die me eerder die dag te woord stond. Ik vertel hem van de bedoelingen van de familie; dat ze graag op de dag van de uitvaart hun moeder uitgeleide doen uit de serviceflat, en ik stel voor dat we dat doen via de hoofdingang.

De medewerker kijkt mij verbaasd aan, dat is niet gebruikelijk. Tot op heden verlieten alle overleden mensen via de achteruitgang het huis…. Het is toch niet prettig om de andere bewoners onverwacht te confronteren met de overleden medebewoner? Soms gebeurt het nog, dat een verzorgingshuis of serviceflat er moeite mee heeft om de overledene uitgeleide te doen. Altijd is de reden dat men verwacht dat medebewoners het lastig vinden. En iedere keer leg ik rustig uit dat het juist heel prettig is om een dergelijk eerbetoon in te voeren. Het is immers fijn, ook voor de medebewoners, om op die manier afscheid te nemen en vaak vormen de bewoners een erehaag. Op de dag van de uitvaart wordt mevrouw uitgeleide gedaan via de voordeur. De directrice van het huis spreekt persoonlijke woorden ten afscheid; ik zie dat de kinderen geraakt worden door haar persoonlijke woorden. Een moment om nooit te vergeten.

Ik vind het een eerzame taak om nabestaanden te mogen bijstaan. Om hun dierbare overledene te gedenken en het middelpunt te laten zijn.

En ook mensen die zélf de invulling van hun uitvaart in handen willen nemen, begeleid ik met hart en ziel.

Bij een uitvaart gaat het immers om de weergave van een waardevol leven in één dag.

Overlijden melden? Bel dag en nacht op 088
- 21 40 400

info@elsuitvaartzorg.nl www.elsuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).