Adverteren werkt!

Column

Ouderlijk gezag

Ouderlijk gezag

01-09-2021

Als je samen een kind krijgt zonder een geregistreerd partnerschap te hebben of getrouwd te zijn, dan zal de vader het kind voor of na de geboorte moeten erkennen om juridisch vader te worden. Het erkennen van je kind betekent niet dat je ook automatisch het gezag krijgt over het kind. Dat dienen ouders na de geboorte ook zelf te regelen.

Als je het gezag hebt, dan moet je bij de beslissingen worden betrokken die belangrijk zijn voor je kind. Heb je geen gezag, dan mag de ouder die alleen het gezag heeft zonder overleg beslissen over bijvoorbeeld schoolkeuze, verhuizing, vakantie, inenting.    In 2016 hebben twee Tweede Kamer-leden een initiatiefwetsvoorstel ingediend waarin staat dat ongehuwde vaders automatisch gezamenlijk met moeder belast zijn met het ouderlijk gezag over het kind. Dus zonder extra verzoek aan de rechtbank. Dat sluit beter aan bij de maatschappelijke realiteit waarin steeds meer mensen zonder een huwelijk of een geregistreerd partnerschap kinderen krijgen. En het kan bij een verbroken relatie een strijd over het gezag en een procedure bij de rechtbank voorkomen, als ouders vergeten zijn om het gezag samen te regelen.

Het wetsvoorstel is eind 2020 goedgekeurd in de Tweede Kamer. De Eerste Kamer moet er nog over beslissen voordat het werkelijk wet gaat worden. Maar het gaat wel gebeuren. Tot die tijd kun je na de geboorte het gezamenlijk gezag aanvragen via een formulier op te vragen bij rechtspraak.nl.

Conflicten zijn lastig, maar bieden ook een uitdaging. Elke scheiding, familierechtelijk geschil of nalatenschapskwestie is anders en vraagt om een eigen benadering. Onze drijfveer is om mensen in een conflictsituatie te begeleiden naar een passende oplossing met respect voor ieders belangen én, in het bijzonder, ook die van de kinderen. Een gezamenlijk gedragen oplossing is een duurzame oplossing.

Wij staan voor een persoonlijke en directe aanpak om te komen tot een resultaat dat aansluit bij waar u echt behoefte aan heeft.

Meer weten? Bel 013 207 07 40 of mail  info@dlb-advocaten.nl

Heuvelring 41, Tilburg 013 - 207 07 40  info@dlb-advocaten.nl www.dlb-advocaten.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).