Column

Het kindgesprek

Het kindgesprek

01-11-2021

Kinderen kunnen door de rechtbank worden uitgenodigd voor een kindgesprek. Dit gebeurt wanneer de rechter moet beslissen in een zaak waarin het kind betrokken is, zoals een echtscheiding of omgangsregeling.

De wet regelt dat de rechter kinderen vanaf 12 jaar moet vragen om hun mening. De kinderen ontvangen daarover een brief. Zij mogen langskomen bij de rechter, een bericht sturen maar ze mogen er ook voor kiezen om niets te doen. Vaak denken ouders dat kinderen vanaf 12 jaar over bepaalde zaken zelf mogen beslissen. Dat is niet zo. Zolang de kinderen minderjarig zijn, dus tot 18 jaar, beslissen de ouders met gezag of – 
als dit niet lukt – de (kinder)rechter. 

Er wordt op dit moment overwogen om de leeftijd van het horen van kinderen te verlagen tot 8 jaar. De wet biedt de rechter ook nu al de vrijheid om kinderen jonger dan 12 te horen, maar 
is daartoe (nog) niet verplicht. 
De rechtspraak heeft op YouTube een aantal korte informatiefilmpjes geplaatst, waarin aan kinderen (maar ook hun ouders) duidelijk wordt uitgelegd wat het kindgesprek inhoudt. Op de website van De Rechtspraak staat ook een brochure met meer informatie.
 
Vragen? Wij helpen u graag!
Wij staan voor een persoonlijke en 
directe aanpak om te komen tot een resultaat dat aansluit bij waar u echt behoefte aan heeft.

Conflicten zijn lastig, maar bieden ook een uitdaging. Elke scheiding, familierechtelijk geschil of nalatenschapskwestie is anders en vraagt om een eigen benadering. 

Onze drijfveer is om mensen in een conflictsituatie te begeleiden naar een passende oplossing met respect voor ieders belangen én, in het bijzonder, ook die van de kinderen. Een gezamenlijk gedragen oplossing is een duurzame oplossing.
Meer weten? 
Bel 013 207 07 40 of mail 
info@dlb-advocaten.nl


Heuvelring 41, Tilburg 
 013 - 207 07 40 
 info@dlb-advocaten.nlwww.dlb-advocaten.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).