Adverteren werkt!

column

Investeren in recreatiewoningen

Investeren in recreatiewoningen

01-11-2021

Investeren in recreatiewoningen is een bijzonder terrein. Geregeld krijg ik de vraag of recreatiewoningen interessant zijn om in te investeren en het antwoord is van veel factoren afhankelijk. Dit artikel gaat je 4 inzichten geven om je financiële intelligentie te verbeteren.

Meld je nu aan voor de 3-daagse
Leer beleggen in vastgoed


De rente op een recreatiewoning

Als je een eigen woning koopt, dan heb je een lagere rente dan bij een beleggingspand. Op een beleggingspand zit immers een verhuurhypotheek waar een risico-opslag in verwerkt is (een risico-opslag is een hogere rente om het risico van de geldverstrekker te compenseren omdat er een huurder in zit).

0% overdrachtsbelasting

Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting omhooggegaan van 2% naar 8%. Zie artikel. Hierdoor dien je meer eigen geld mee te nemen, maar daarover meer in dit artikel. Echter, een nieuwbouwwoning heeft geen overdrachtsbelasting. Dat geldt ook voor nieuwbouw recreatiewoning projecten. Dit kan een gamechanger zijn voor de strategische vastgoedbelegger.

Leencapaciteit verhogen doe je niet 
met recreatiewoningen

Als je een woning wilt kopen voor eigen gebruik, dan kijkt de bank naar je box 1 inkomen. Voorbeeld: je verdient 
€ 42.000 bruto per jaar, dan kun je +/- € 200.000 lenen. 
In dit voorbeeld is € 200.000 je maximale leencapaciteit.

Er zijn verschillende banken die het toestaan om ook verhuurinkomsten mee te nemen om je leencapaciteit te verhogen. Echter, ik ben nog geen bank tegengekomen die het toestaat om huurinkomsten uit recreatiewoningen mee te nemen om je leencapaciteit te verhogen. Dit is dus een nadeel van recreatiewoningen.

Voorbeeld

Stel je hebt twintig vakantiewoningen die allemaal perfect worden verhuurd, je verdient een mooie cashflow per maand, maar je salaris blijft ongewijzigd dan kun je nog steeds maar € 200.000 lenen. Iets om rekening mee te houden als je in de toekomst een huis wilt financieren.

Geen aflossingsvrije hypotheek

Op beleggingspanden wordt door cashflowbeleggers vaak gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dit drukt de maandlast van de hypotheek waarmee de winst per maand word verhoogd. De cashflowbelegger kiest hier vaak voor zodat hij meer geld per maand overhoudt om weer te investeren of om van te leven. Op recreatiewoningen worden geen aflossingsvrije hypotheken aangeboden. Dit is niet per se een nadeel, want je lost met een annuïtaire of lineaire hypotheek wel structureel af waardoor de recreatiewoning uiteindelijk volledig is afgelost.

“Leer beleggen in vastgoed zorgt ervoor dat ondernemers hun eerste stap in het vastgoed kunnen zetten.”

Wil jij investeren in recreatiewoningen of wil je het volledige spectrum van vastgoed beleggen onder de knie krijgen? Kom dan naar de eerstvolgende 3-daagse training Leer Beleggen in Vastgoed.

06-20852323 
info@leerbeleggeninvastgoed.nlwww.leerbeleggeninvastgoed.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).