column

Do you have a chardonnay?

Do you have a chardonnay?

01-02-2019

In de reguliere wijnhandel in binnenland en buitenland is er één druivensoort die wereldberoemd is en die ook op ieder continent kan groeien. Deze druivensoort kan zich moeiteloos aanpassen aan ieder klimaat: de chardonnaydruif.

De meeste van jullie zullen deze druif kennen uit de Bourgogne, (Frankrijk), in dit voor mij meer dan gaaf gebied komen de meeste waanzinnige wijnen vandaan, denk hierbij aan Saint Veran, Mersault, Chassagne –Montrachet, eigenlijk te veel mooie soorten om op te noemen. De Chardonnay komt ook vaak terug in zogenaamde blends van meerdere druivensoorten gecombineerd, denk hierbij aan een cepage(druif) samenstelling van Viognier/chardonnay of chenin blanc/chardonnay.

De reden dat de wijnmakers vaak voor chardonnay kiezen is het hele simpele feit dat de vetten van de chardonnay-druif perfect te combineren zijn met frisse, zuren druivensoorten en dat daardoor de wijn makkelijker drinkbaar wordt. De chardonnay wordt ook wel onder 100(!) synoniemen vertaald, denk hierbij aan weisburgunder, chablis, rousseou, etc. Dus als je in de wijnwinkel staat en er staat geen chardonnay op, wil niet zeggen dat hij er niet in zit…, dit heeft meer te maken met het land van herkomst.

Deze proefnotitie wil ik het hebben over een klassieke bourgogne wijn met als druivensoort: Chardonnay, Hoe kon het ook anders? Ik heb gekozen om een wijn te proeven van het famueze huis: Buisson Battault, chardonnay, voordat deze wijn Mersault wordt, stoppen ze met het rijpingsproces op eikenhouten vaten en laten het verder rijpen in roestvrijstalen vaten, je bent dus eigenlijk een hele mooie mersault aan het drinken voor de prijs van een instap bourgogne wijn. Deze wijn bevat wel al het mooie van de meursault: de mooie ronde boter tonen, de geur van vers gedroogd hooi en het lekkerste van allemaal: de lichte houtsmaak in de afdronk, waanzinnig lekker… Deze wijn is heerlijk te combineren met meerdere vissoorten (vet) maar ook geweldig lekker als aperitief (voor de geoefende drinkers onder ons). Deze wijn kun je helaas niet in het reguliere groothandelskanaal verkrijgen, toch kun je soortgelijke wijnen, zoals een Saint Veran in ons mooie Oisterwijk bij de betere wijnhandelaren verkrijgen. Jospeh Drouhin is zo’n geweldige wijnmaker die ook bij onder andere Ad Poirters is te verkrijgen. Schenk deze wijn op plusminus acht graden en enkel te gebruiken met fijne mensen.

Tot het volgende glas en PROOST.

Het leven is te kort om slechte wijn te drinken…

De Lind 47a, Oisterwijk | 013 - 523 00 06 | info@mooR-oisterwijk.nl | www.mooR-oisterwijk.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10943 - Restaurant Palace Tilburg