bruisende zaken

Sommige katten laten  hun baasje goed schrikken

Sommige katten laten hun baasje goed schrikken

01-08-2019

Zo ook Smokey. Hij vertoonde namelijk raar gedrag. Hij was een keer van bed gevallen en daarna ook wat raar door de kamer gaan lopen. Een paar dagen later nog eens. Ongeveer 1 op de 5 katten krijgt te maken met een te hoge bloeddruk (hypertensie) en de kans wordt groter naar mate ze ouder worden.

Met een vrij simpele meting kunnen we de bloeddruk bij katten meten. Bandje om de staart, even oppompen en meten maar. Net als bij mensen. Bij Smokey bleek zijn bloeddruk inderdaad te hoog te zijn. Bij een bloedonderzoek bleek dat veroorzaakt te worden door een overactieve schildklier. Klachten van een hoge bloeddruk kunnen erg variëren. Aan veel katten met een te hoge bloeddruk merk je eerst niets, maar er kunnen op termijn wel ernstige problemen ontstaan, zoals chronische hoofdpijn, een hersenbloeding, oogproblemen en nierproblemen.

De oorzaak is vaak een schildklierprobleem of een nierprobleem, maar bij 1 op de 20 katten is er verder niets aan de hand. Het is dus nuttig om regelmatig de bloeddruk te laten meten, zeker als ze ouder worden (>10 jaar). Smokey is inmiddels onder behandeling voor zijn schildklier en hoge bloeddruk en het gaat gelukkig weer heel goed met hem.
 

Koningsoordlaan 2, Berkel-Enschot | 013-5400215 | dzt@anicura.nl | www.anicura.nl/dierenziekenhuistilburg

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11031 -Zuster Evie Waspik