column

Open en vrij stemgeven

Open en vrij stemgeven

01-02-2020

“Zet jezelf stevig neer, voel hoe je staat en adem vertrouwen in. Van daaruit kan je stem je klankkast (lichaam) vullen, klinken en uiting geven aan jou!’’ Dat schreef ik eerder in de column van oktober 2019.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar mijn website www.gewoonlise.nl

Het menselijk lichaam fungeert als klankkast voor de stem, vergelijk het lichaam maar eens met een gitaar. Zonder de houten kast achter de snaren zou een gitaar weinig tot geen geluid kunnen produceren. Zeker als je bedenkt dat de stembanden ongeveer net zo groot zijn als een pinknagel. Een open, vrij en duidelijk stemgeluid ontstaat in de holtes in jouw borst, rug, keel, nek en hoofd. Deze holtes helpen de stem weerklinken en zorgen voor volume, diepte, warmte en kracht. Of zoals een cliënt laatst zei: “Ik realiseer me nu pas dat mijn hele lijf het geluid produceert en niet alleen mijn keel en mond.’’ Terug naar het voorbeeld van de gitaar. Wat zou het effect zijn van een deuk of scheur in het houten frame? En (terug naar ons lichaam) wat zou het effect zijn van spierspanning, blessures, trauma of littekens op ons stemgeluid? Nou, vaak gaat de stem geknepen, schor, hees of zacht klinken. Soms verliest iemand zelfs volledig zijn stemgeluid. Dit is de reden waarom ik holistisch werk, want spierspanning, blessures, trauma of littekens maken dat je uit balans bent (geweest). Vaak is de adem ontregeld en daarmee ook de stemruimte weg. Je stem bouwt op de fundering die in het lichaam aanwezig is.

Voor een open en vrij stemgeluid is fundering vanuit stabiliteit, core en adem ontzettend belangrijk. Er is (zelf)vertrouwen, ruimte en rust nodig. Balans is hét sleutelwoord. Staan een open en vrij stemgeluid of rust, ruimte en balans op jouw voornemenslijst voor 2020? Schroom niet om een gratis proefles aan te vragen. Ik denk graag met je mee!

Lise Robberegt werkt sinds 2015 als logopedist en heeft in haar vak een eigen zienswijze ontwikkeld. Met logopedie als basis richt ze zich op de rol van stem- en ademcoach en behandelt vanuit haar praktijk GewoonLise mensen van alle leeftijden die last hebben van stem-, spraak, adem- en/of keelklachten. Ze kijkt daarbij verder dan alleen de technische aspecten van het stemgebruik.

Rozengracht 22, Zutphen | 06-15000880 gewoonlise@outlook.com | www.gewoonlise.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).