column

De voordelen van ademen door de neus

De voordelen van ademen door de neus

01-04-2020

Iedereen heeft wel eens een verstopte neus. Dan moet je door je mond ademen. Zodra de neusverkoudheid weer genezen is, gaan we weer door onze neus ademen. Sommige kinderen zijn echter zo vaak verkouden (geweest) dat het een gewoonte is geworden om door de mond te ademen. En dat is minder gezond dan ademen door de neus. Er zijn zelf redenen om aan te nemen dat de vele verkoudheden worden veroorzaakt door het ademen door de mond!

Hieronder staan de belangrijkste voordelen: minder kans op verkoudheden, grote amandelen, bijholte-ontstekingen en longinfecties een betere lichaamshouding door sterkere ademhalingsspieren minder kans op gaatjes in de tanden en minder plakvorming minder kans op oorontstekingen een goede tongpositie in rust, met als gevolg een optimale gebitsontwikkeling met een mooie brede kaak

Normaal (in rust) ademt men door de neus. De buitenlucht wordt dan op de juiste vochtigheid en temperatuur gebracht en gereinigd van kleine stofdeeltjes door het slijmvlies in de neus. Grotere deeltjes worden door de neushaartjes tegengehouden. Het slijm wordt door kleine trilhaartjes naar achteren naar de neus/keelholte vervoerd en vervolgens doorgeslikt.

Er zijn vele voordelen van het ademen door de neus t.o.v. de mond. De afdeling KNO van het St. Antoniusziekenhuis heeft hier een mooie folder over gemaakt die online te vinden is.

Ademt uw kind altijd door de mond en staat de mond altijd open? Stimuleer uw kind dan om de mond te sluiten. Voor hulp en advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

Vijfmorgenstraat 18 Zutphen | 06-16818979 | www.logopediepraktijkrondomtaal.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).