column

Van binnen naar buiten

Van binnen naar buiten

01-04-2020

Van stabiele basis, innerlijke (adem)ondersteuning en ruimtelijke stemvrijheid naar het projecteren van jouw unieke geluid. Iedere column sta ik stil bij deze aspecten. Deze column gaat over het projecteren naar buiten toe.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar mijn blog www.gewoonlise.nl/single-post/Kaken

Het zenden van je geluid doe je ook met behulp van je articulatie.

Je wangen, lippen en tong vormen de klanken tot woorden die je uiteindelijk overbrengt op je ontvanger(s). Maar zodra de tong, kaken en wangen te aangespannen zijn, belemmert dit vrij te ademen en dus ook het stemgeven. Zowel de wang- als tongspieren hebben namelijk invloed op de constrictor-spieren die de keel vernauwen. Deze ‘constrictor’ is functioneel tijdens het slikken, maar disfunctioneel tijdens het ademen, spreken en zingen.

De constrictor is voelbaar zodra je zo lang mogelijk je adem wilt inhouden. Op het moment dat je de adem vastzet in de keel, spannen de ‘constrictors’ zich aan.

Even een leuk weetje tussendoor: het ‘’constrictoren’’ doen we ook bij het optillen van iets zwaars of bij het strikken van de veters. Veel van ons zetten de keel (en de adem) dan ook vast (mijn advies is: blijf DOORADEMEN EN houd je KEEL OPEN!).

Een gespannen articulatie heeft een negatieve invloed op je stem en verstaanbaarheid. De stem klinkt krakerig, schel of geknepen, de klanken blijven als het ware in je mond hangen (of binnensmonds) en vinden geen weg naar buiten. Jouw boodschap krijgt simpelweg minder ruimte om te worden geprojecteerd van binnen naar buiten. Heb je te veel spanning in je wangen, kaken of tong? Ga dan eens bij jezelf na in hoeverre dit je stem en adem beïnvloedt en oefen met los leren laten van deze overspanning. Heb je hier vragen over of kan je wel een ontspannen (adem)steuntje gebruiken? Je bent van harte welkom!

Lise Robberegt werkt sinds 2015 als logopedist en heeft in haar vak een eigen zienswijze ontwikkeld. Met logopedie als basis richt ze zich op de rol van stem- en ademcoach en behandelt vanuit haar praktijk GewoonLise mensen van alle leeftijden die last hebben van stem-, spraak, adem- en/of keelklachten. Ze kijkt daarbij verder dan alleen de technische aspecten van het stemgebruik.

Rozengracht 22, Zutphen | 06-15000880 gewoonlise@outlook.com | www.gewoonlise.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).