column

Wat doet angst met je?

Wat doet angst met je?

01-06-2020

Half mei kregen we eindelijk van de overheid iets meer ruimte om te bewegen binnen de maatregelen rondom het coronavirus. De lagere scholen begonnen heel langzaamaan op te starten, met alle rompslomp van onzekerheid van dien. Per 1 juni zijn de beweegregels weer verder versoepeld. We mogen de terrassen weer op, met in achtneming van de anderhalve meter.

wil je erover klankborden? Bel me dan!

Machteloosheid en onzekerheid en wantrouwen De eerste reacties op de versoepeling van de regels laten zien wat de angst in de periode ervoor heeft veroorzaakt. Direct komen overal jamaartjes en ‘hoe moet dit of dat dan’ en ‘kunnen we niet beter de lockdown handhaven?’. De angst is ongemerkt zo diep in ons systeem gezakt, dat er gelijk wantrouwen en machteloosheid de boventoon gaan voeren. Dát doet onzekerheid met ons. Dat geeft zoveel spanning. Het leidt tot verkrampt en verhard gedrag zodra we in de openbaarheid zijn, mensen zijn bang elkaar te ontmoeten, elkaar aan te raken. Willen geen risico’s lopen. Ondertussen gieren de effecten van de angst door alles heen. Er zijn veel berichten van agressie, huiselijk geweld, eenzaamheid, verdriet, zelfdoding, uitgestelde operaties en de gevolgen daarvan, mismanagement van ouderen in verzorgingshuizen. Heel verdrietig. Waar angst zit kan geen ontspanning zijn, waar spanning is kan geen zachtheid zijn, waar geen zachtheid is kan geen liefde zijn. Wij mensen, hebben de liefde en aandacht van elkaar nodig.

Natuurlijk reageert niet iedereen zo op de angst, gelukkig niet, maar verbazingwekkend genoeg toch heel veel mensen. Ook mensen waar ik het niet van verwacht had. Mensen die normaliter behoorlijk wakker en bewust in het leven staan en op hun gevoel vertrouwen. Mijn motto voor deze maand is: durf te vertrouwen op je eigen innerlijke gevoel. Wat klopt er voor je? Hoe voelt dat? Hoe wil je ermee omgaan? Kun je jezelf daarin in respect houden, terwijl je daarbij ook een ander in respect houdt?

Loop je vast? Met jezelf, in je relatie, in je werk of in je gezin? Vastlopen in het leven kan op elke leeftijd gebeuren en kan te maken hebben met allerlei zaken. Diepgaande moeilijke levenservaringen, relatieproblemen, knelpunten in je persoonlijke ontwikkeling ervaren, (bijna) burnout zijn, verlies/rouwperiodes doormaken of bij het verwerken van angst- en trauma ervaringen.

Goede begeleiding kan je daarbij helpen. Core-Coaching is een praktijk voor therapie en counseling waar met aandacht en zorg naar je geluisterd wordt. Waar betrokkenheid en helderheid, diepgang en pragmatisch handelen op de eerste plaats komen.

Molengracht 4, Zutphen 06-40533244 www.core-coaching.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).