Adverteren werkt!

bruisende zaken

Gereformeerde Kerk Le Rideau

Gereformeerde Kerk Le Rideau

01-07-2020

Zutphen kent een rijke religieuze geschiedenis. Dit wordt weerspiegeld in de gebouwen waarin die religies werden gehuisvest en uitgeoefend.

Veel luister- en wandelplezier!

 

Religieus Erfgoedroute

Het diverse erfgoed in Zutphen werd in 2018 verbonden in de Religieus Erfgoedroute. Alle gebouwen hebben hun eigen verhaal en geschiedenis, zijn al heel oud of juist nog relatief jong, vertellen bekende verhalen, maar ook onontdekte en spannende geschiedenissen.

Pelegrinus de Leste

Na een enorme brand in 1284 zijn grote delen van de oude en nieuwe stad verwoest. Hoewel niet bekend is welke delen van de bebouwing precies zijn afgebrand, zijn in de oude binnenstad, met name aan de Oudewand, rond 1300 opvallend veel woonhuizen ontstaan.

Textielfabriek

ort na de brand liet Pelegrinus de Leste een huis bouwen aan de Oudewand 39. Het is niet bekend of hij het gebouw zelf heeft bewoond. In 1288 kreeg een aantal Dominicaner broeders het huis in handen via Pelegrinus. Zij bleven hier echter niet lang. In 1293 vertrok de orde naar een nieuw klooster aan de Rozengracht. Hierna werd het pand bewoond door de Zusters van het Oude Convent. In de zestiende eeuw nam het aantal zusters echter sterk af en niet veel later verlieten zij het pand. De woning stond een tijdlang te huur.

Het huis is in de twee eeuwen daarna in handen geweest van een aantal notabelen in Zutphen. Na het overlijden van de laatste bewoner werd de beslissing gemaakt het pand te verbouwen en er een kerk in te huisvesten.

De Zusters van het Oude Convent

Met Kerstmis 1889 werd het pand geopend als gereformeerde kerk. Ook werd het pand als woonplek gebruikt voor de dominee. De woning naast de kerk was vrij groot en kreeg al snel een andere bestemming: textielfabriek.

Omdat in 1959 bleek dat de kerk te klein was voor het aantal leden, werd het hele pand verkocht aan een meubelfabriek. In 1984 kocht interieur- en stoffenzaak Le Rideau het.
 

Netjes en kuis

Na de verhuizing van de Dominicaner broeders kwam het huis aan de Oudewand vrij voor elf vrouwen. Deze eerzame dames woonden zeker al in 1304 in het huis van Pelegrinus. Na enkele decennia werden in 1340 leefregels voor de dames opgesteld. Deze akte wordt door velen gezien als de oprichting van de Zusters van het Oude Convent, maar de leefgemeenschap bestond al veel langer.

Militair

De leefregels hielden in dat de zusters zich netjes en kuis moesten gedragen. Als een zuster zich niet aan de regels hield, moest zij voor de prior en het merendeel van de zusters verschijnen. Kon zij de argumenten niet weerleggen, dan werd zij uit het huis gezet en moest zij al haar bezittingen achterlaten. De zusters voorzagen in hun levensonderhoud door te weven, ze hadden een boomgaard en ze kregen jaarlijks rentegelden. De dagelijkse leiding van de leefgemeenschap berustte bij twee van hen.

In de zestiende eeuw nam het aantal zusters af, onder andere omdat de levenswijze minder populair werd. Enkele zusters huwden zelfs, wat geheel tegen de normen was. Een andere oorzaak van de afname waren de vele plunderingen, branden en moorden. Bovendien brak in 1575 de pest uit, die het aantal inwoners in Zutphen ook danig terugbracht. Rond 1579 was het aantal bewoonsters vermoedelijk zo ver teruggelopen dat er ruim plaats was voor een hoge militair die door de schepenen (wethouders) in het Oude Convent werd gelegerd. Deze man moest door een nabijgelegen klooster onderhouden worden, wellicht omdat het convent zelf onvoldoende middelen bezat.

Aan het begin van de zeventiende eeuw werd het pand definitief verlaten door de zusters en werd het Oude Convent verhuurd.

 

De route is samengesteld door het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen, in samenwerking met Stichting Zutphen Promotie. Haal de route op bij de VVV aan de Houtmarkt 75 en/of download de gratis audiotour op je mobiele telefoon. Voor meer informatie: www.inzutphen.nl/nl/religieus-erfgoedroute

Zo werkt de audiotour: 1. Download ‘Podcatcher audio guide’ op je smartphone: App Store & Google Play 2. Open de app. 3. Tik om te starten. 4. Zoek op ‘Stedelijk Museum Zutphen’. 5. Selecteer de audiotour ‘Religieus Erfgoedroute Zutphen’. 6. Download de tour en start bij een van de tien kerken.  

 

Informatie over Zutphen kun je vinden: www.historiezutphen.nl www.zutphenopdekaart.nl www.erfgoedcentrumzutphen.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS


Eigen Waarde
Eigen Waarde
Zutphen Bruist

Een afscheid dat past
Een afscheid dat past
Zutphen BruistTaal
Taal
Zutphen Bruist

Rust in het hoofd
Rust in het hoofd
Zutphen Bruist


VEERKRACHT
VEERKRACHT
Zutphen Bruist


Kwetsing
Kwetsing
Zutphen Bruist

Op vakantie
Op vakantie
Zutphen BruistDichtbij
Dichtbij
Zutphen Bruist

Augustus... oogstmaand
Augustus... oogstmaand
Zutphen Bruist


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).