Adverteren werkt!

column

Op vakantie

Op vakantie

01-09-2020

Ook wij zijn natuurlijk op vakantie geweest. Het is fijn om even niet te werken en toch kan ik er nooit helemaal van loskomen. Er valt mij altijd wel iets op aan de spraak van de mensen om mij heen. Een kleuter die slist; een peuter die nog niet alle klanken goed kan uitspreken, enzovoorts. Meestal zijn dat normale fouten. Kleine kinderen doen nog niet alles meteen goed. Dat weten we allemaal.

Twijfelt u over de taal of spraak van uw kind? Neem dan contact op en we bekijken samen of logopedie nodig is.

Er zijn mij ook dingen opgevallen die niet meer normaal waren. En dan valt mij ook vaak op hoe lastig dat soort fouten kunnen zijn voor het kind en de ouder. Soms maakt een kind uitspraakfouten en kan de ouder ook niet altijd verstaan wat het kind zegt. Als je kind 2 is, is dat normaal, maar niet meer als ze 5 zijn.

En waar er nog begrip is voor de driftbui van de peuter wanneer hij niet krijgt wat hij wil omdat hij dat niet duidelijk kan maken, is dat begrip er vaak niet meer voor een kleuter. Maar het kan heel frustrerend (voor kind én ouder, of kinderen onderling) zijn wanneer een kind niet goed kan vertellen wat er is gebeurd, of wat ze graag wel of niet willen doen.

Ik hoop dan altijd maar dat het kind al naar logopedie gaat, zodat die frustrerende periode zo kort mogelijk duurt.

“ik ki ke kie” zeg ik met een lach.Mama kijkt verbaasd naar mij Alsof ik iets verkeerds gedaan heb Maar ze hoort toch wat ik zei? Ik weet wat ik wil en hoor het me zeggen Maar ergens gaat er iets verkeerd Ze horen hele andere woorden Dan hoe ik het van ze heb geleerd Zeggen wat ik wil kan ik niet Vertellen wat ik voel evenmin Ze verstaan me niet, begrijpen niet Opnieuw herhalen heeft geen zin Ik loop weg, voel me onbegrepen Mama vindt mij boos en agressief Maar alles wat ik zeggen wilde: ‘Ik vind je lief’ Gedicht van Melanie Dolmans.

Vijfmorgenstraat 18 Zutphen | 06-16818979 | www.logopediepraktijkrondomtaal.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS

Keuzes
Keuzes
Zutphen Bruist

Overlevingsmechanismen
Overlevingsmechanismen
Zutphen Bruist


De glimlach
De glimlach
Zutphen Bruist


Taal
Taal
Zutphen Bruist


Eigen Waarde
Eigen Waarde
Zutphen Bruist

Een afscheid dat past
Een afscheid dat past
Zutphen BruistTaal
Taal
Zutphen Bruist

Rust in het hoofd
Rust in het hoofd
Zutphen Bruist


VEERKRACHT
VEERKRACHT
Zutphen BruistEDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).