Adverteren werkt!

column

Kwetsing

Kwetsing

01-09-2020

Soms is er een clash met iemand die je lief is. Hoe kunnen we dan in verbinding blijven en toch onszelf zijn?

Cliënte heeft een druk leven – alles draait om haar bedrijf. Daardoor schiet haar partner er nogal eens bij in. Zijn klacht: “Steeds zit je met je gedachten elders, of op je telefoon. Jij verwaarloost mij. Dit pik ik niet langer. Laatst hadden we een uitje gepland. Ik had me erop verheugd en de afspraak kon weer niet doorgaan omdat je een dubbele afspraak had gemaakt en die andere ging natuurlijk weer voor. Ik vind dit asociaal gedrag.” Cliënte schudt het hoofd; “Ik had graag gewild, maar mijn werk is erg belangrijk voor me. Cliënte voelt zich ook beledigd door de uithaal van haar partner: “Asociaal, dat laat ik me niet zeggen. Maak excuses!” Wanneer je om excuses vraagt, gaat het niet meer over pijn maar om een gekwetst ego of zelfbeeld. Je beroept je op gedeelde normen. Als je oordeelt hoef je je pijnlijke gevoelens niet te ervaren – erg prettig.

Natuurlijk doet iedereen wel dingen die de ander pijn doen. Dan moet de ander incasseren. Incasseren gaat beter als de verbinding hecht is met de ander maar ook met jezelf. Beseffen hoe waardevol deze verbinding met de ander voor je is én beseffen dat je ook vrij bent in een relatie om je eigen keuzes te maken. Dat je jezelf waardeert en de ander ook. Met al zijn plussen en minnen, dat gaat gemakkelijker als de ander open staat om jouw pijn te ontvangen en te delen. Maar durven we ook kwetsbaar te zijn als de ander wat minder bereikbaar lijkt...?

Praktijk voor Lichaamsgerichte psychotherapie & relatietherapie Harberthof 2 Winterswijk-Meddo 06-51419097 info@praktijkvinke.nl www.praktijkvinke.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS

Keuzes
Keuzes
Zutphen Bruist

Overlevingsmechanismen
Overlevingsmechanismen
Zutphen Bruist


De glimlach
De glimlach
Zutphen Bruist


Taal
Taal
Zutphen Bruist


Eigen Waarde
Eigen Waarde
Zutphen Bruist

Een afscheid dat past
Een afscheid dat past
Zutphen BruistTaal
Taal
Zutphen Bruist

Rust in het hoofd
Rust in het hoofd
Zutphen Bruist


VEERKRACHT
VEERKRACHT
Zutphen BruistEDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).