Adverteren werkt!

column

De schaamte als bedekking

De schaamte als bedekking

01-10-2020

Een cliënte vertelt dat ze is opgelicht via WhatsApp: ze had direct geld overgemaakt, aan haar dochter dacht ze, omdat die kennelijk in nood was. “Ik ben er echt ingetrapt. Onwaarschijnlijk. En ik ben altijd nog wel zo op mijn hoede.” En toen: “Ik schaam me zo...”

Gek hè, dat we ons schamen terwijl we te goeder trouw zijn, zoals hier: niet cliënte moest zich schamen, wel de oplichter.

Hoe werkt schaamte eigenlijk? Schaamte kan opkomen als we ons eigen gedrag afkeuren, of als we bang zijn voor afkeuring door anderen. Toen we klein waren, werkte dat goed om onze relatie intact te houden, met de ander van wie je totaal afhankelijk bent. Als die ander je afkeurt, dan is dat bedreigend. Als je op hun afkeuring resoneert met schaamte vanbinnen, dan klopt alles weer. Zo maakt schaamte je wereld minder eng − beter te begrijpen.

Maar vaak klopt die aanpassing niet met je intentie en je innerlijke beleving. Je geeft met schaamte je eigen waarheid op, je eigenheid. Je leert al vroeg dat ‘jezelf zijn’ niet okay is, niet goed genoeg.

Machteloosheid is moeilijk te verdragen, Als je achter de schaamte je machteloosheid durft te voelen dan kom je dichter bij de waarheid.

Praktijk voor Lichaamsgerichte psychotherapie & relatietherapie Harberthof 2 Winterswijk-Meddo 06-51419097 info@praktijkvinke.nl www.praktijkvinke.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).