Adverteren werkt!

column

Dichterbij voelen

Dichterbij voelen

01-08-2021

Cliënt kwam voor ‘moeilijk communiceren’: “Mijn partner vind ik dat ik niks voel, dat ik niet kan praten, dat de gesprekken oppervlakkig blijven. Vaak weet ik het gewoon niet, wat moet ik voelen. Ik stuur mezelf een beetje door het leven, zoals de stuurman zijn boot. Dat gaat wel aardig...”

“Het gaat erom onze harten te openen naar onszelf en anderen.”

Dat je jezelf beschouwt als een ding vinden veel mensen nauwelijks problematisch. Maar ‘niks voelen’ (dissociatie), dat is een groot ding en het komt meestal door trauma: ervaringen die te overweldigend waren, die worden afgesplitst, versnipperd, weggedrukt.

“Voel je ergens in je lichaam iets, misschien warm of koud, spanning?” We gaan onderzoeken wat er nu is. Je voelt je lichaam vaak eerder dan emotie. Cliënt: “Ja, in mijn nek is wel spanning, in mijn benen voel ik eigenlijk niets.” Dat is een aanknopingspunt. Verschillende waarnemingscentra in het brein worden één voor één een beetje geprikkeld: “Wat is prettig voor je, waar wordt je hart blij van?” Cliënt: “Dat is niet moeilijk, ’s avonds even met de hond wandelen over de hei
- de ruimte, de wolken
- dat is heerlijk
- een vrij gevoel.” Zo wordt de cliënt zich meer bewust van zijn lichaam en zijn gevoel
- wat waar is op dit moment.

Naarmate we meer contact maken met die ervaringen, dus we lopen er niet van weg, maar we bewegen er met vriendelijke nieuwsgierigheid naartoe (ook al is dat soms pijnlijk) ... dan ontstaat er weer verbinding, met onszelf en met de mensen om ons heen. Het gaat erom onze harten te openen naar onszelf en anderen.

Praktijk voor Lichaamsgerichte psychotherapie & relatietherapie Harberthof 2 Winterswijk-Meddo | 06-51419097 | info@praktijkvinke.nl | www.praktijkvinke.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).