Adverteren werkt!

column

De wijsheid van trauma

De wijsheid van trauma

01-09-2021

Gabor Maté laat ons in de documentaire ‘Wisdom of Trauma’ de samenleving zien: gevangenen, verslaafden, daklozen, mensen van kleur beginnen met een achterstand in een maatschappij die traumatiseert.

Wat me raakte was hoe betrokken mensen om hen heen zijn, met warm contact, menselijkheid, dichtbij. En ook voelde ik hoe veel trauma er is in onszelf – afsplitsing, isolement.

De vanzelfsprekendheid dat we er toe doen (zonder iets te moeten), dat gewoon ‘zijn’ genoeg is
- zijn we al vroeg kwijtgeraakt. Verstoringen in het vroege contact met de moeder spelen daarin een grote rol
- we werden er angstig, onveilig, onzeker van. We kregen de overtuiging dat we anders moesten zijn om geliefd te worden, en we leerden hoe we ons moesten gedragen.

We leerden overlevingsstrategieën om ons staande te houden in het leven: gedrag, verhalen, handigheidjes, toneel met maskers en steigers. En steeds meer hebben we het gevoel: dat bèn ik, zo bèn ik. Pas veel later, en als we geluk hebben, ontdekken we dat onze spanningen en belemmeringen alles te maken hebben met al die aangeleerde vormen.

Maté laat zien hoe belangrijk hoop en mooie menselijke initiatieven zijn: daarin kunnen we leren elkaar te troosten, onze pijn en kwetsbaarheid toe te laten en zo weer meer onszelf te worden. We zien ook hoe pijnlijk het is als mensen
- ontmoedigd, liefdeloos, cynisch
- die mooie initiatieven ontmoedigen of dwarszitten, en die hoop belachelijk maken.

Hoe meer we met anderen het goede doen en onszelf durven te zijn, in alle eenvoud en met onze beperkingen, hoe meer contact, ruimte en intimiteit er ontstaat in onze relaties en met de wereld om ons heen.

Praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie & coaching Harberthof 2 Winterswijk-Meddo 06-51419097 info@praktijkvinke.nl www.praktijkvinke.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).