BRUISENDE COLUMN

Zutphen de bevrijde stad

Zutphen de bevrijde stad

18-01-2017

Op 8 april 1945 werd Zutphen bevrijd door voornamelijk Canadese troepen.

Op 1 april 1945 trokken deze geallieerde eenheden vanuit Baak richting Zutphen. Met name in wat nu de wijk Leesten is, werd er hard gevochten. Ondanks de onverwacht zware strijd rukten de Canadezen steeds verder op richting het centrum van de stad. Diverse historische panden raakten zwaar beschadigd, zoals de Wijnhuistoren, Watertoren en Walburgiskerk. Na een heftig gevecht, waarbij veel slachtoffers vielen, waaronder ook een aantal burgers, werd de stad na een week op 8 april heroverd op de bezetter.

In de vroege ochtend vertelden burgers aan de bevrijders dat de Duitsers zich terug hadden getrokken, over de IJssel, naar stadsdeel ‘de Hoven’. De Canadezen reden met tanks, vrachtwagens en ander materieel naar het centrum van de stad. Burgers in de binnenstad kwamen voorzichtig uit de kelders van hun huizen, waar ze de afgelopen dagen schuilden tegen geweervuur dat soms heel dichtbij was. De geallieerde soldaten, die zich geregeld lieten zien in het centrum van de stad, werden warm onthaald door de inwoners die zichtbaar opgelucht waren dat ze verlost werden van de bezetter. De Canadezen werden onder luid applaus de stad binnengehaald en er klonken volop vreugdekreten. Op dezelfde dag kwam Prins Bernhard, in een door hem zelf bestuurde jeep, een bliksembezoek brengen aan de stad. Er volgde een plechtigheid met de toenmalige burgemeester C. de Jonge en na een korte ceremonie, waarbij het Wilhelmus uit volle borst werd gezongen, verlaatten de prins en de geallieerden de stad om verder landinwaarts te gaan. De oorlog was immers nog niet voorbij. Er moesten nog meer steden en gebieden worden heroverd. De Hoven werd daarom pas op 14 april ingenomen, waarmee Zutphen vanaf dat moment officieel  en in zijn geheel was bevrijd van de Duitse bezetter.


Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).