BRUISENDE COLUMN

Zutphen Hanzestad

Zutphen Hanzestad

18-01-2017

Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond dat is opgezet in de 13e eeuw.

Het was een samenwerkingsverband van handelaren uit voornamelijk Duitse steden rond de Oostzee en steden aan de Noordzee. Door samenwerking probeerden ze hun handel te beschermen en uit te breiden. Het netwerk breidde zich in de loop van de middeleeuwen uit in de Lage Landen (het huidige België en Nederland), Denemarken, Noorwegen en Zweden en bestond op het hoogtepunt uit circa 200 steden. Zutphen was één van de steden die zich aansloot bij het Hanzeverbond.


Zutphen lag aan de rivieren de Berkel en de IJssel, waardoor het een goede verbinding had, vooral naar Duitsland. De stad had een belangrijke rol in de Rijnhandel rond de 14e eeuw. Doordat Zutphen aangesloten was bij de Hanze, bloeide de stad helemaal op. Deze eeuw staat ook bekend als de Gouden Eeuw van Zutphen. Zutphense kooplieden werden gesignaleerd in Duitsland, Engeland en de Oostzeelanden. Ze voerden handel in diverse producten zoals wijn, haring, hout, pelzen en wol. Op gezette tijden kwamen de leden van de Hanze bij elkaar in Lübeck (Duitsland). Elke aangesloten stad had een aantal afgevaardigden. Hier praatten ze handelsconflicten uit, maar ze vertelden elkaar ook nieuwtjes over graanprijzen, uitvindingen en handelsroutes. Zutphen was bijna altijd vertegenwoordigd, want ze wilden hier natuurlijk goed voor de dag komen. Het hoogtij van de Hanze viel in het midden van de 15e eeuw. Zutphen was aan het eind van deze eeuw verarmd. Er was inmiddels een einde gekomen aan de bloeiende handel, mede doordat de IJssel aan het verzanden was, wat de handelsvloot bedreigde. De Hanze kreeg een steeds zwakkere positie, mede door de versterkte concurrentie van handelaren uit Holland, Zeeland en Engeland. Ook stelden de individuele steden, waar de Hanze uit bestond, hun eigen belang steeds meer boven dat van de Hanze. De Hanze viel daardoor feitelijk uiteen in de 16e eeuw.


Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).