bruisende zaken

Zutphen antroposofische stad

Zutphen antroposofische stad

18-01-2017

Wat is Antroposofie?

Antroposofie is een wereldbeschouwing waarvan de Oostenrijker Rudolf Steiner (1861-1925) de geestelijke vader is. In zijn eigen woorden staat antroposofie voor het volgende: een weg naar inzicht die het geestelijke in de mens met het geestelijke in de kosmos wil verbinden. Zij maakt zich in de mens kenbaar als een behoefte van het hart en van het gevoel. Zij moet haar rechtvaardiging vinden in het vermogen deze behoeften te bevredigen. Alleen diegene die in de antroposofie vindt waar hij vanuit zijn gemoed naar zoeken moet, kan haar waarde erkennen. Daarom kunnen antroposofen alleen mensen zijn die bepaalde vragen over het wezen van de mens en wereld even existentieel ervaren als zij honger en dorst ervaren.*


Het ontstaan van de antroposofie in Zutphen
De antroposofie doet haar intrede in Zutphen sinds de komst van
de antroposofische huisarts Bos. Hij vestigde zich samen met zijn vrouw aan de Rozenhoflaan in 1954. Samen komen zij in contact met vele mensen die dezelfde alternatieve manier van leven nastreven. In het souterrain van de grote woning startten ze een kleuterklasje, op zolder kwam een ‘winkeltje’ met natuurlijk spel- en tekenmateriaal, zoals krijtjes van bijenwas en houten speelgoed. Cursussen, lezingen, boekuitleen en een uitgiftepunt voor biologisch-dynamische groenten maakten het geheel compleet. Snel daarna volgen andere instellingen en voorzieningen met een antroposofische grondslag. Inmiddels zijn er in Zutphen drie vrije scholen voor basisonderwijs en één voor het voortgezet onderwijs. Verder zijn er diverse antroposofische winkels, tehuizen en een groot aantal alternatieve genezers in de stad te vinden. 


Steinerstad van Oost-Nederland
Circa 10 tot 15 procent van de inwoners in Zutphen is antroposoof of voelt zich tot de antroposofische beweging aangetrokken. Zo is Zutphen niet alleen een pittoreske Hanzestad, maar ook dé Steinerstad van Oost-Nederland.


Speciale antroposofische
wandeling
. In Zutphen kun je een wandel- en fietsroute doen waarbij je
de sporen van de antroposofie in en om Zutphen volgt. Deze is te verkrijgen bij de VVV aan de Houtmarkt 75 in Zutphen.

* Bronvermelding:  Rudolf Steiner, Kerngedachten van de antroposofie
(Wat Michaël wil) (1924, vertaling 1996)


Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).