bruisende zaken

Zutphen biologische & fairtradestad

Zutphen biologische & fairtradestad

18-01-2017

Wat is biologisch?

Biologisch is volgens de natuur tot stand gekomen of geproduceerd en is de meest duurzame manier om landbouw te bedrijven. Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Biologische producten zijn herkenbaar aan de keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter. Biologisch en ecologisch worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze hebben verschillende betekenissen. De productie van biologisch en ecologisch voedsel heeft in principe dezelfde werkwijze, maar er zijn twee duidelijke verschillen:

•  Biologisch heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en   gezondheid.

•  Ecologisch houdt heel consequent rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden (milieuvriendelijk).



Eerlijk en duurzaam winkelen in Zutphen.
Zutphen heeft naar verhouding een groot aantal biologische winkels. Daarnaast zijn er ook vele winkels die bewust eerlijke en duurzame producten verkopen. Met onder andere Ambachtscentrum Driekant (zie pagina hiernaast), Noten & Zo en Míramé in de Lange Hofstraat, tref je in één straat al meerdere winkels aan die biologische en fairtradeproducten verkopen. Zo zijn er in de stad nog veel meer biologische en eerlijke winkels te vinden. In elke winkelstraat zijn wel meerdere winkels te vinden die biologische en/of eerlijke producten verkopen. Op 17 december 2015 is Zutphen daardoor uitgeroepen tot Fairtrade Gemeente. Zutphen is hiermee de 7e gemeente in Gelderland die bewust veel aandacht besteed aan eerlijke producten. Deze eervolle titel geeft aan dat inwoners, winkels, horeca, bedrijven en lokale overheid zich sterk maken voor meer eerlijke handel. Hiermee kan met recht gesteld worden dat Zutphen echt een biologische en fairtradestad is.


Via de website of de app van ‘Eerlijk Winkelen’ kom je er achter waar je jouw kleding, cadeaus en diverse levensmiddelen vindt die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu. Kijk op www.eerlijkwinkelen.nl  of download de app. Eerlijk Winkelen wijst je de weg in Zutphen.



Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).