bruisende zaken

Historie van Zutphen deel 2

Historie van Zutphen deel 2

18-01-2017

Er volgden jaren van wisselende bezetting en belegeringen.

In 1591 werd de stad heroverd door Maurits van Nassau. Daarmee begon een lange periode van Zutphen als vestingstad. Kort na 1700 werd de vesting uitgebreid. Er kwam een nieuwe gordel van lunetten en hoornwerken die het vijandelijk geschut nog verder van de stad moest houden.


Zutphen was honderden jaren lang ingeklemd in haar vestingwerken. De bevolking groeide gestaag van 7500 inwoners in 1795 naar meer dan 15.000 in 1860 op slechts veertig hectare grond binnen de muren. De ruimtegroei begon pas weer, toen in 1874 de vesting Zutphen werd opgeheven en de wallen om de stad verwijderd konden worden. Enkele delen van de vestingwerken zijn nog zichtbaar, zoals het Bourgonje Bolwerk aan de IJsselkade, ook bekend als ‘de Bult van Ketjen’.

In de Tweede Wereldoorlog werd de stad zwaar getroffen door meerdere bombardementen en twee weken strijd in 1945. Alleen al bij het bombardement van 14 oktober 1944 lieten negentig burgers het leven. Na de oorlog stond alles in het teken van wederopbouw, restauratie en industrialisatie.


Tegenwoordig zijn in het centrum van Zutphen nog vele sporen te vinden van de middeleeuwse bloeitijd van de stad. Alleen herbergt de middeleeuwse binnenstad van Zutphen zich achter de veelal jongere gevels, een grote hoeveelheid bakstenen huizen uit de late Middeleeuwen. Ga de stad maar eens rustig verkennen. Aan de hand  van de stadswandeling op pagina 22 en 23 krijg je al een mooie indruk van de prachtige middeleeuwse binnenstad.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).