BOREK TOTALE LEEGVERKOOP

column

Verteren door  ontspannen te ademen

Verteren door ontspannen te ademen

01-03-2022

Deze keer sta ik stil bij rol van de adem op onze spijsvertering en stofwisseling. Want behalve voeding, beweging en mindset is ook het ontspannen (ademen) van belang.

Volg GewoonLise tevens op Instagram/Facebook en YouTube!

Waar de wetenschap de laatste jaren steeds meer achter komt is dat de spijsvertering en ademhaling niet los van elkaar te koppelen zijn. De adem en spijsverteringsorganen zijn met elkaar verbonden door middel van de nervus vagus, een hersenzenuw die lichaam en geest aan elkaar verbind. In een maatschappij als deze functioneren onze lichaam en geest, vrijwel non-stop in overleving.

We vechten en vluchten ons een weg door alle dingen die we ‘moeten’ van onszelf en anderen.

Het effect van deze vecht, vlucht of vries is dat onze ademhaling omhoog schiet of stagneert en we niet kunnen verteren. Want vechten/vuchten/vriezen terwijl je lichaam aan het verteren is, gaat niet. Dus kiest het lichaam ervoor alle energie te steken in de functionele, energie rondpompende organen. Met het effect dat we na een tijd van overmatige stress spijsverteringsklachten krijgen.

De adembeweging is als een massage van de spijsverteringsorganen.

De adem is een manier om je zenuwstelsel uit die overleefstand te krijgen. De adem is een manier van verteren. De uitadem is het loslaten van spanningen en ‘zwaarte’ op je schouders. Rustig en diep ademen is dé manier om te ontspannen.

Verteren doen we niet alleen lichamelijk, ook geestelijk krijgen we een boel op ons bordje. En dus is ademen een manier om zowel lichamelijk als geestelijk je vertering weer te activeren. Wil je dit bij jezelf verkennen en ervaren? Ik help je graag verder!

Lise Robberegt werkt sinds 2015 als therapeut heeft in haar vak een eigen zienswijze ontwikkeld. Met logopedie als basis richt ze zich op de rol van stem- en ademcoach en behandelt vanuit haar praktijk GewoonLise mensen van alle leeftijden die last hebben van stem-, spraak, adem- en/of keelklachten. Ze kijkt daarbij verder dan alleen de technische aspecten van het stemgebruik.

Rozengracht 22, Zutphen | 06-15000880 gewoonlise@outlook.com | www.gewoonlise.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


BOREK TOTALE LEEGVERKOOP