BOREK TOTALE LEEGVERKOOP

column

Blijf dichtbij

Blijf dichtbij

01-04-2022

In mijn praktijk zie ik veel mensen die meer zijn gaan drinken, roken, gebruiken. Ze noemen de oorlog in Oekraïne als oorzaak - die roept allerlei rot-gevoelens op. Te groot, te veel, te heftig. “Ik raak ontregeld, ik kan er niet mee omgaan, ik wil dit niet! Ik wil ook een beetje genieten!”

Daarvóór voelden veel mensen zich verlaten, verloren
- door Covid geïsoleerd geraakt. Of machteloos kwaad dat huur- en gasprijs door het dak gaan. Duidelijk aanwijsbare oorzaken, die allerlei onlustgevoelens oproepen. Ook irritaties, frustraties en angstdromen.

Als we daarbij stilstaan, dan wordt duidelijk dat de angst en ontregeling-NU vaak vroege-kinder-angsten activeren. Die vroege angsten kunnen smelten, zacht worden, plaats maken voor pijn en verdriet waar je veel beter mee kunt leven. Zoals ook persoonlijke tegenslagen in het leven je sterker kunnen maken.

Erbij stilstaan, dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. We zijn geneigd ons terug te trekken, te gaan slapen, feesten, drinken, snoepen
- allemaal vormen om ons ‘beter’ te voelen. Maar dan blijven ontregeling en angst bestaan
- en dat blijft van binnen aan ons vreten.

Wat wel werkt is ‘er contact mee maken’: ruimte ervoor maken, erbij gaan zitten, ernaast zitten. De tijd nemen om het gevoel naar je toe te laten komen. Opmerken waar het in je lichaam zit. Hoe dat voelt. En wat er nog meer omhoog komt. Als het er mag zijn, komt het in beweging. En na een half uur is het vaak al anders
- veranderd.

Dus niet terugtrekken, maar er-naar-toe-gaan. En er dichtbij blijven.

Praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie & coaching Harberthof 2 Winterswijk-Meddo 06-51419097 info@praktijkvinke.nl www.praktijkvinke.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


BOREK TOTALE LEEGVERKOOP