Opvallen? Adverteer in Bruist

Bruisende Zaken

Hoeveel rente betaal je over een zakelijke lening?

Hoeveel rente betaal je over een zakelijke lening?

26-08-2022

Een zakelijke lening kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld een nieuwe machine mee financieren of een uitbreiding van jouw bedrijf mee bekostigen.

Wil je zonnepanelen op je bedrijfspand? Ook dan kun je een zakelijke lening aanvragen. Je gebruikt in dat geval geleend geld om te investeren in jouw bedrijf. Het geleende bedrag moet je terugbetalen. Denk overigens niet dat je alleen aflossing betaalt, want je krijgt ook te maken met rente. Maar hoeveel rente betaal je eigenlijk over een zakelijke lening? In deze tekst leggen wij je uit hoe de vork in de steel zit.

Rentepercentage kan van tijd tot tijd verschillen
Wie denkt dat er altijd hetzelfde percentage aan rente betaald wordt over een zakelijke lening, heeft het mis. De rente kan het ene moment namelijk (veel) lager liggen dan het andere moment. Dit komt niet door het bedrag dat je leent, maar doordat de rentestand constant verandert. Laat je hierdoor niet weerhouden om een zakelijke lening af te sluiten, want bij veel geldverstrekkers betaal je namelijk altijd een scherpe rente over deze financiering.

Opbouw van de rente
Omdat de rente van tijd tot tijd kan verschillen, is het op voorhand niet te zeggen hoeveel een zakelijke lening je precies kost. Wil je toch wat meer inzicht krijgen in de kosten? Wij zetten hier de onderdelen waaruit de rente is opgebouwd voor je op een rijtje. Ook leggen we kort uit wat de verschillende onderdelen precies inhouden, zodat je een goed beeld krijgt van de zakelijke lening rente. 

- Basisrente: kosten die een geldverstrekker maakt voor het inkopen van geld op de geldmarkt. Dit onderdeel van de rente wordt soms ook wel marktrente genoemd. 
- Kapitaalkosten: kosten die een geldverstrekker maakt om een kapitaalbuffer aan te houden.
- Marge: winst die een geldverstrekker maakt met het uitlenen van geld.
- Operationele kosten: kosten die een geldverstrekker maakt voor zaken als personeel, systemen, kantoor en andere zaken.
- Risicokosten: kosten waarmee een geldverstrekker het risico afdekt dat een zakelijke lening niet terugbetaald kan worden. Dit is het enige deel van de rente dat niet vaststaat. Als er sprake is van een slecht risicoprofiel, betaal je meer rente dan bij een (heel) goed risicoprofiel. 

Zakelijke lening rente staat vast 
Het is je inmiddels duidelijk dat de rente bij zakelijk financieren afhankelijk is van verschillende factoren. Hierdoor denk je mogelijk dat je iedere maand te maken krijgt met een andere rente, maar dat is niet het geval. De rente wordt namelijk vastgezet op het moment dat je de lening afsluit. Je weet zo precies hoeveel je per maand kwijt bent aan een zakelijke lening, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.

Dien een aanvraag in
Omdat de rente van tijd tot tijd kan veranderen, is het lastig om te zeggen hoeveel rente je precies betaalt over een zakelijke lening. Gelukkig kan een geldverstrekker een nauwkeurige inschatting voor je maken. Hierdoor dien je simpelweg een aanvraag in. Je krijgt vervolgens een aanbod op maat. Een geldverstrekker baseert dit aanbod op de financiële situatie van jouw bedrijf.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).